Kultura

Svetska premijera multimedijalnog koncertnog programa "Muzički tonovi iz srpskih starina"

Autor: Jovana Mladenović
15:00 | Sreda, 21 08 2019

Na Letnjoj sceni Univerziteta u Kragujevcu sutra od 20 časova biće održano svetsko premijerno izvođenje multimedijalnog koncertnog programa pod nazivom "Muzički tonovi iz srpskih starina".

Izvođači su: Andrej Jovanić, lauta; Milena Rajković, violina; Uroš Dojčinović, gitara; Milica Jakšić, violončelo.
lauta, čelo, gitara i violina

Program koji će biti predstavljen slušaocima po prvi put donosi pregršt jedinstvenih muzičkih zapisa, uglavnom nepoznatih široj javnosti, nastalih ispod pera kako domaćih autora, tako i muzički obdarenih ljudi koji su krajem 18., tokom 19. i prvih decenija 20. veka posećivali, boravili ili samo prolazili srpskim prostorima, i južno i severno od obala Save i Dunava, i čije su primamljive muzičke tvorevine oživljavale ispod prstiju srpskih izvođača.

Zvučni spoj upravo ova četiri kordofona: laute, gitare, violine i čela (dva trzalačka i dva gudačka), omogućava prezentaciju odabranih kompozicija s izuzetno autentičnim tonskim koloritom, dočaravajući vek i po muzičke atmosfere u Srbiji, koje nema više, a završila se pre nekih stotinak godina.

Pokrovitelji programa su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Univerzitet u Kragujevcu i Univerzitetska biblioteka.

Ulaz je besplatan.