Kultura

Tango ansambl Libercuatro na Letnjoj sceni Univerziteta

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Utorak, 15 08 2017

Na trećem ovogodišnjem koncertu Letnje scene Univerziteta u Kragujevcu nastupiće tango ansambl Libercuatro, večeras od 20 časova. 

Ansambl je specijalizovan za izvođenje tango muzike kompozitora kao što su Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Anibal Troilo, Horacio Salgan i drugi. Na redovnom repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga i novog tanga tzv. tangonuevo pravca, a posebno mesto zauzimaju kompozicije Astora Piazzolle, obzirom da je Piazzolla fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra stvorio novi stil - tango nuevo, stil koji je uneo revolucionarne promene u muzici. 

Ansambl održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu: Zadužbina Ilije M. Kolarca, Dom kulture Studentski grad, Narodna biblioteka Srbije, Kulturni centar Beograda, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Studentski kulturni centar, Ustanova kulture Palilula, Mikser house - Mikser tango festival. Ansambl takođe redovno nastupa po kulturnim centrima u Srbiji i regionu. Idejni tvorac, autorka muzičkih aranžmana i umetnički direktor tango ansambla “Libercuatro” je pijanistkinja Ksenija Ristić.
           
Cilj ansambla „Libercuatro“ je da širi auditorijum zainteresuje za tango muziku i ovu specifičnu kulturu koja je oktobra 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnog nasleđa, a koja na našim prostorima kreće u širu popularizaciju. Ansambl karakteriše visok izvođački nivo i specifična interpretacija, kao i izuzetna energičnost. Takođe se ističe i način koncipiranja programa, koji kod publike izaziva veliku pažnju. Članovi ansambla LIBERCUATRO su članovi Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). Ansambl je nastupao na sledećim festivalima: Internacionalni festival Ub, Kostolačko leto, Mikser tango festival, Kalemegdanski sutoni, Zelenkovac jazz festival, Nisville jazz festival, Internacionalni world music festival ETNIKA Maribor, festival Eufonija...