Kultura

Teatar dodelio nagrade: Statuetu Joakim Vujić Renati Ulmanski, publici premijera predstave "Ujka Vanja"

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 14 02 2017

Statuetu Joakim Vujić, koja se dodeljuje svake godine na Dan teatra, a za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, Knjaževsko srpski teatar uručiće glumici Renati Ulmanski. Izabrani su i dobitnici godišnjih nagrada kragujevačkog pozorišta, a svečanost koja će biti upriličena sutra u Knjaževsko srpskom teatru biće krunisana premijernim izvođenjem predstave "Ujka Vanja" Anotna Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića.

Prsten sa likom Joakima Vujića dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu, a ove godine pripada glumici Marini Stojanović. Godišnja nagrada pripada Miodragu Pejkoviću za ulogu Kir Janje u istoimenoj predstavi Jovana Sterije Popovića. Isto priznanje dodeljuje se i Ani Todorović za ulogu Hermije u predstavi San letnje noći Vilijama Šekspira. Godišnja nagrada za 2016. godinu dodeljuje se i inspicijentu Radi Jovanović.

Žiri u obrazloženju odluke o dodeli statuete Joakim vujić navodi sledeće: “Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom.Svojim dugogodišnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji".

Dodelu Prstena sa likom Joakima Vujića Marini Stojanović žiri obrazlaže na sledeći način: "Marina Stojanović je glumica koja se odlikuje odanošću glumačkoj profesiji i svom pozorištu na čijim daskama duže od trideset godina, zajedno sa svojim kolegama, stvara magiju pozorišne umetnosti. Ona je glumica koju bi svako pozorište želelo da ima, autentična i posvećena na sceni bez obzira da li je kraljica, sobarica, otkačena baka, nesrećna devojka iz irske provincije, gospođa ministarka ili bravurozni Šekspirov Puk".

Godišnja nagrada Miodragu Pejković za ulogu Kir Janje obrazložena je sledećim rečima: "U ulozi Kir Janje Miodrag Pejković je dokazao svoju glumačku zrelost, kao i otvorenost za moderno čitanje i inscenaciju jednog od najznačajnijih Sterijinih dela. Vođen veštom rediteljskom, ali i glumačkom rukom Dragane Varagić uspeo je da nam prenese višeslojnost lika Kir Janje. Svojom glumačkom harizmom i osobenošću koja dopire do svakog gledaoca Pejković je potvrdio da spada u malu grupu srpskih glumaca koji mogu izneti jedan od najznačajnijih likova srpske dramaturgije, što Kir Janja zasigurno jeste".

Godišnja nagrada Ani Todorović, za ulogu Hermije u predstavi San letnje noći Vilijama Šekspira u režiji Pjer Valter Polica obrazlaže se sledećim: "Ana je ulogu Hermije odigrala veštim i preciznim glumački sredstvima, a u prvom planu njene igre, kao i njenog glumačkog delovanja uopšte, bila je posvećenost predstavi kao kolektivnom činu".

Više o premijeri predstave "Ujka Vanja" očekujte uskoro na InfoKG.