Kultura

Teatar, to je sada: Počeo Međunarodni pozorišni festival "JoakimInterFest"

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Sreda, 10 10 2018

Međunarodni pozorišni festival "JoakimInterFest", 13. po redu, pod sloganom “Teatar, to je sada“, svečano je otvoren sinoć izvedbom komada “Mesec dana na selu“ Ivana Turgenjeva, “Permskog akademskog teatra“ iz Rusije. Publiku očekuje još šest predstava, a večeras je na repertoaru "Korešpondencija" Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića, koju igraju glumci Zvezdara teatra iz Beograda. 

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Zijah Sokolović, glumac; Ivana Vujić, reditelj i Jelena Janjatović, kostimograf. Ocenjivaće šest predstava pozorišta iz Rusije, Slovenije, USA, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije koje je selektovao Miloš Latinović, književnik, a poslednje festivalske večeri izvodi s ekomad u čast nagrađenih.

Slogan “Teatar, to je sada“ sam izabrao nevezujući ga za ono što će se videti na ovogodišnjem festivalu. Ovaj slogan je znak, signal, svetlo ispred jednog umetničkog žanra koji je neponovljiv. Kad ulazite u pozorište vi ulazite u reku, a kad uđete u reku nikada ne ulazite u istu vodu. U pozorište uvek ulazite prvi put. Izložbene postavke možete pogledati više puta, filmove u bisokopu a posle i kod kuće takođe, knjigu možete pročitati više puta, a u pozorište uvek dolazite prvi put i zbog toga je ono neponovljivo. Verujem da će ovih šest predstava biti neponovljivo iskustvo i da će ih se publika rado sećati, kazao je Latinović na svečanom otvaranju festivala.
 
U toku sedmodnevnog JoakimInterFesta do 15. oktobra pored predstava, za koje su sve karte već prodate, organizator Knjaževsko srpski teatar, uz podršku grada Kragujevca, pripremio je prateći program za koji takođe vlada veliko interesovanje. Biće to dve radionice člana žirija Zijaha Sokolovića jedna za glumce, druga za publiku, zatim promocija monografije Dare Džokić, koja će uz autora Tatjanu Nježić biti gost “Večeri u čast glumca“ kao i promocija izdanja Sterijinog pozorja na kojoj će gost biti direktor Miroslav Radonjić. 

U nastavku pročitajte program za naredne dane.

10. oktobar 
KOREŠPODENCIJA
Borislav Pekić, režija:Gorčin Stojanović, Zvezdara teatar, Beograd

11. oktobar 
ZADNJE LUNE
Furio Bordon, režija: Dušan Mlakar, Gledališče Koper, Koper, Slovenija

12. oktobar 
IZBEGLICA

Milan Dragičević, režija: Milan Dragičević, „Sudbina Theater Company”, Greenfield, USA

13. oktobar 
SABIRNI  CENTAR
Dušan Kovačević, režija: Marko Misirača, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka, RS/BiH

14. oktobar 
USTAV REPUBLIKE  HRVATSKE
Ante Tomić i Rajko Grlić, režija: Vinko Brešan Satiričko, kazalište „Kerempuh“, Zagreb, Hrvatska

15. oktobar 
MOJA TI - Predstava u čast nagrađenih
Olga Dimitrijević, režija: Aleksandra Milavić Dejvis, Atelje 212, Beograd / Sterijino pozorje, Novi Sad, Srbija

Sve predstave igraju se od 20 sati na sceni Joakim Vujić.