KulturaFoto: muzej.org.rs

Tesla dan u Konaku kneza Mihaila

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Subota, 09 07 2016

Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Nikole Tesle i u Kragujevcu će biti organizovana manifestacija “Tesla dan” u nedelju, 10. jula, od 18:30 časova u Konaku kneza Mihaila.

Posetioci će biti u prilici da pogledaju izložbu replika patenata Nikole Tesle, da saznaju zašto se jedan od Teslinih motora zove Kolumbovo jaje, kako Teslin transformator proizvodi munje, kako se vrši prenos rendgenskih zraka ili bežični prenos električnih signala. Od nekih modela Teslinih patenata će vam se dići kosa na glavi, i to bukvalno, moći ćete da se “poigrate” i brodićem kojim se upravlja bežičnim putem, ali i naučite po kom principu rade mnogi uređaji kao i dečje igračke na daljinsko upravljanje. Na izložbi ćete moći da vidite i generator jednosmerne i naizmenične struje, obrtno magnetno polje monofzne struje, obrtno magnetno polje trofazne struje, motor jednosmerne struje, idukcioni motor, transformator i prenos električne energije, RLC kola i princip rezonancije, FM predajnik i prijemnik, ravanske kalemove. Autor izložbe je dr Nenad Stevanović sa Instituta za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca.

U okviru manifestacije biće organizovana i radionica “Čestitajte Tesli rođendan”, a deca će, ali i ostali posetioci ostavljati Tesli poruke, praviti mu čestitke za rođendan ili mu nešto nacrtati. Svi radovi biće nakon toga izloženi u Muzeju.

Planirano je i prikazivanje filmova Kragujevac-Beograd-Njujork-Maribor-Karlovac i video rada ''Streaming II (for Nikola Tesla)'' Milice Lapčević i Daniela Rotbarta.

Manifestaciju Tesla dan organizuje Narodni muzej Kragujevac u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom uz podršku lokalne samouprave.