Kultura

Tribina o rađanju građanstva u Srbiji: Kragujevačka varoš protiv antijevrejskih propisa

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Utorak, 05 11 2019

Tribina o rađanju građanstva u Srbiji pod nazivom "Kragujevačka varoš protiv antijevrejskih propisa" biće održana sutra od 19 sati u Kontakt galeriji SKC-a. 

Govoriće se o temi iz istorije Kragujevca, koja daje vrlo zanimljivu sliku prošlosti grada. Naime, sredinom 19. veka, odlukom vlasti Kneževine Srbije, svi Jevreji koji su se bavili trgovinom trebalo je da budu iz drugih varoši „izgnani“ (kako se kaže u dekretima) iz drugih srpskih gradova u Beograd. Međutim, građani Kragujevca su potpisali jednu peticiju koju su uputili knezu i koja je, na kraju, rezultirala odobrenjem od strane kneza Aleksandra Karađorđevića da njihov sugrađanin, Jevrejin Josif Jozefović, ne bude izgnan iz varoši.

To je veoma važan, a čini se i prvi primer građanske inicijative i njenog delotvornog rezultata u novovekovnoj Srbiji, a dodatni kvalitet je i to što se radilo o pripadniku jedne, u tom trenutku, diskriminisane manjine.

Učesnici tribine su istoričarke i istoričari: Dr Olga Manojlović Pintar, Dr Aleksandar Miletić i Dr Srđan Milošević i Nenad Glišić, voditelj.