Kultura

Tribina "Od populizma do aktivizma - Umetničke i medijske prakse danas" u biblioteci

Autor: Jovana Mladenović
12:30 | Sreda, 23 05 2018

Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” Kragujevac, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda i Izdavačka kuća Clio upriličiće sutra od 19 sati tribinu pod nazivom "Od populizma do aktivizma - Umetničke i medijske prakse danas".

Ovaj razgovor deo je projekta Populizam i mediji. Učestvuju: Borka Pavićević, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju i aktivistkinja; Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti; Vladimir Paunović, doktorant Menadžmenta kulture i medija Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Moderira Milena Dragićević Šešić, profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Manje od ozbiljne ideologije, a više od stila političke komunikacije, populizam se manifestuje kao odlika duha vremena i krize demokratije.Populizam ukazuje na šire kulturne transformacije - od progresivne post-materijalističke prevage nad tradicionalnim vrednostima kroz proces smene generacija i dominaciju novih tehnologija. Posredstvom medija populistički diskurs oblikuje se kroz radikalizaciju identitetskih politika, društveno-kulturnu polarizaciju,  proizvodnju "opsanih drugih", jačanje govora mržnje i spektakularizaciju društvene stvarnosti.

Cilj razgovora Od populizma do aktivizma; umetničke i medijske prakse danas jeste da osvetli kako i na koji način dominantna populistička retorika i praksa javne sfere provocira reakcije umetnika i civilnog društva da se kroz aktivističke akcije kritikuju i re-interpretiraju različiti domeni populističkog delovanja svih nivoa vlastu: od politika spomenika i politika urbane regeneracije koja gradove čini "nacionalističkim istorijskim čitankama" ili, nasuprot tome, malim Las Vegasima tranzicije, do antielitizma koji vulgarizuje i banalizuje ozbiljno institucionalno delovanje u kulturi. Posebna pažnja pokloniće se i levom i desnom populizmu, te akcijama u kulturi koje se njima suprotstavljaju sa različitih pozicija. Umetničke aktivističke prakse zajedno sa praksama neslaganja i otpora civilnog društva, grade potku čije će delatne potencijale razgovor pokušati da osvetli.

Кao deo projekta Populizam i mediji: jačanje participativnih praksi i javnog dijaloga tribinu organizuje Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Izdavačkom kućom Clio iz Beograda i Medija centrom Vojvodine, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i Misije OEBS-a u Srbiji.