Kultura

Umetnički radovi i lični predmeti Paje Jovanovića u Muzeju "21. oktobar"

Autor: Jovana Mladenović
13:30 | Petak, 17 05 2019

U muzeju „21. oktobar“ sutra od 20,30 sati biće otvorena izložba „Pogled izbliza“ koja prikazuje slike, grafike, crteže i lične predmete iz legata jednog od naših najvećih umetnika, Pavla Paje Jovanovića (1859 – 1957). 

Posetioci će moći da vide neka od njegovih najpoznatijih dela, poput “Proglašenje Dušanovog zakonika,“ ali i manje poznata, a izuzetna dela, kao i skice u crtežu i pripreme za uljane slike i tako se upoznaju sa načinom rada i slikarskim razmišljanjima barda naše umetnosti. Prikazani radovi obuhvataju period njegovog stvralaštva od 1889. do 1951. godine. Biće izloženi i njegovi lični predmeti: diplome, indeks sa bečke Akademije, oruginalan slikarski materijal i rekviziti koje je koristio u prikazivanju istorijskih scena ili ličnosti, poput sevastokratorskog venca, kubure ili mača iz 19. veka. 

Ovu izložbu Spomen park organizuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Izložba je samo jedan od programa koji je Spomen-park Kragujevački oktobar pripremio za manifestaciju Noć muzeja, a šta još očekuje posetioce čitajte ovde: SLOBODA umetničkog izražavanja: Šta Kragujevčane očekuje u NOĆI MUZEJA? (PROGRAM)