Kultura

Uspostavljena saradnja u oblasti kulture između kineskog grada Sudžoua i Kagujevca

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Subota, 22 06 2019

Na poziv grada Kragujevca, delegacija kineskog grada Sudžoua, koju čine umetničko – kulturni poslenici, se sastala sa predstavnicima lokalne samouprave i ustanova kulture, a povod je uspostavljanje saradnje u toj oblasti. 

Dogovorena je saradnja u oblasti likovne umetnosti već za jesen, koju će biti proširena i na Univerzitet, s obzirom na to da Filološko–umetnički fakultet ima i odsek za likovne i primenjene umetnosti.

Sudžou se smatra jednim od najlepših gradova u Kini, a to najbolje ilustruje kineska izreka „Raj je na nebu, a Sudžou na zemlji", rekla je Xing Jing, potpredsednica Federacije književnih i umetničkih krugova tog grada: "Srećni smo što imamo priliku da posetimo vašu prelepu zemlju, i posebno ovaj herojski grad – grad Kragujevac, sa kojim želimo da uspostavimo saradnju u oblasti umetnosti. Naša delegacija ovog puta sastavljena je od umetničko – kulturnih poslenika, poznatih kineskih slikara i kaligrafa, i naša ideja je da promovišemo kinesku tradicionalnu kulturu. Razmena bi išla u oba smera, želimo da na nivou univerziteta uspostavimo što jaču saradnju i da na umetničkom polju, u okviru inicijative „Pojas i put“ osnažimo saradnju ne samo u ekonomskom smislu nego i u oblasti umetnosti".

Inače, Sudžou je grad poznat po turističkim atrakcijama, proizvodnji svile i prirodnim lepotama, ali i grad kulture u kome se nalazi 150 pozorišta i 48 muzeja.