KulturaFoto: pogledi.rs

Veče ruskih pesama i arija u Prvoj gimnaziji

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 25 03 2019

Koncert na kome će se sopran Ksenija Milenković i pijanistkinja Natalija Petrović publici predstaviti muzikom ruskih autora biće upriličen sutra od 20 časova u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. 

Ksenija Milenković rođena je 18.06.1991. u Kragujevcu. Završila je nižu muzičku školu „dr Miloje Milojević“ odsek violina, kao i nižu i srednju muzičku školu , odsek solo pevanje u klasi prof. Tatjane Milovan. Dalje školovanje (osnovne i master studije) nastavlja i završava u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Anete Ilić. Osvajala je prve i druge nagrade na takmičenjima Lazar Jovanović, republičkom takmičenju, takmičenju solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom... Ksenija je učestvovala na brojnim koncertima, projektima, pozorišnim predstavama, usavršavala se na majstorskim kursevima primadone Radmile Bakočević, soprana Ksenije Lukić (Berlin). U maju 2018. godine nastupila je u operi Didona i Enej u ulozi Duge žene. Zaposlena je u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ kao profesor pevanja. 

Natalija Petrović rođena je u Kragujevcu 1993.godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u muzičkoj školi ,,dr Miloje Milojević“ u klasi prof. Nade Filipović. Osnovne i master akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Biljane Gorunović sa najvišim ocenama. Dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala, kao i nagrada i pohvala za postignuća u toku školovanja i umetnička postignuća među kojima se izdvajaju: Nagrada ,,Akademik Dragoslav Srejović`` koju dodeljuje grad Kragujevac za izuzetne uspehe u toku školovanja(2009/2010. godine); ,,Pohvalnica`` koju dodeljuje NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (2011. godine); Stipendija Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih ,,Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović – Kalin`` - korepetitor, Novi Sad (2013/2014. godine); Stipendija ,,Fonda za mlade talente Republike Srbije`` (2013/2014. godine i 2014/2015. godine); Nagrada Univerziteta u Novom Sadu, Najbolji student fakulteta (2016. godine). Kao solista i u okviru kamernih ansambala nastupala je na koncertima i festivalima u gradovima širom Srbije: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Zrenjanin, Vranje, Sombor, Senta, Bela Crkva, Sremska Mitrovica, Ruma. Premijerno je izvodila kompozicije Tamare Knežević, Marka Kurilića i Rastka Buljančevića. Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih pijanista i pedagoga kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Marija Nemcova (Rusija), Georg Bekman (Austrija), Maurisi Martin (Brazil), Rasel Hiršfild (SAD) i Žaklin Tomas (Velika Britanija – kamerna muzika). Od 2016. do 2018. godine bila je angažovana kao saradnik u nastavi na katedri za klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2018. godine zaposlena je kao korepetitor u Muzičkoj školi "dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.