KulturaFoto: Printscreen - YouTube/Laguna

Vuk Drašković u Kragujevcu: Promocija romana “Aleksandar od Jugoslavije”

Autor: Branko Vukašinović
11:30 | Utorak, 13 11 2018

Promocija romana “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića biće održana u četvrtak, 15. novembra, od 18 časova u Kongresnoj sali hotela “Kragujevac”. Roman govori o ratu kralja Aleksandra za Jugoslaviju, a na promociji će ga predstaviti novinar Zoran Panović i autor knjige Vuk Drašković. 

Da li je stvaranje Jugoslavije bilo veliko delo ili tragična zabluda – glasi pitanje nad pitanjima koje u novom romanu Vuka Draškovića sam sebi postavlja glavni protagonista, kralj Aleksandar Karađorđević, tvorac i prvi vladar nove države Južnih Slovena na početku XX veka. 

Sa kojim se dilemama nosio, sa kakvim se nasleđem i preprekama susreo po završetku Prvog svetskog rata, koje su domaće i strane sile ometale stvaranje velike države od Soluna do Alpa, koja je bila njegova državna ideja i kako je zamišljao budućeg građanina zemlje četiri puta veće od predratne Srbije – čitalac će saznati iz ove knjige koja preispituje istorijsku ulogu i uspostavlja ljudski lik kralja Aleksandra Karađorđevića, od stvaranja Kraljevine SHS 1918. do atentata u Marselju 1934. godine. 

Bez ulepšavanja i bez omalovažavanja, Vuk Drašković nam iznosi unutrašnju borbu i dileme regenta i kralja Aleksandra, proslavljenog vrhovnog komandanta Srpske vojske u Velikom ratu, koji nam, u jednoj dramatičnoj ispovesti, iznosi svoju viziju države, već tada ugrožene mnogim pukotinama...”, objavljeno je na sajtu Lagune.  

Zanimljivo je i da je roman “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića bio jedan od najprodavanijih na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.