Kultura

Ženske ruke govore bojom: Održana Likovna kolonija Udruzenja srpsko-slovačkog prijateljstva "Slovenski koreni" (FOTO)

Autor: InfoKG
14:30 | Petak, 21 06 2019

Likovna kolonija “Ženske ruke govore bojom” održana je u Kragujevcu, tačnije u prostorijama Udruženja “KUL.T”, u organizaciji Udruzenja srpsko-slovačkog prijateljstva "Slovenski koreni". Kolonija je okupila osam svestranih žena iz Padine, Kovačice i našeg grada. 

Dugogodišnje prijateljstvo članova Udruženja “Slovenski koreni” sa žiteljima Kovačice i Padine rezultiralo je širenju veza i stvaranju novih poznanstava. Zajednička interesovanja u oblasti kulture i umetnosti dovelo je do tesne saradnje našeg udruženja sa udruženjima iz Kovačice i Padine. Na ovoj koloniji učesnice su bile članice udruženja “ART KULT” iz Kovačice, “SMAD” iz Padine i LUK “KUL.T” iz Kragujevca”, poručuju iz Udruzenja "Slovenski koreni".

Na koloniji su učestvovale Ana Kotvasova, Katarina Ljavrosova i Biserka Petrasova iz Padine, Marija Raspir iz Kovačice, a iz naše grada Marija Veličković, Vesna V. Maksimović, Aleksandra Božović i Verica Rakita. 

Slikarke su tri dana provele u radu, druženju i razmeni iskustava. Zanimljivost ove kolonije što su sve ove žene svestrane i njihovo interesovanje nije samo slikarstvo. Tu je i slikanje na staklu, kada se kreće od prvog plana pa završava sa trećim, poezija, slikanje na svili, ikonopis, duborez. Premalo vremena za toliko različitih tema. Zajedno su posetile slovačko groblje i položile venac stradalim vojnicima u Prvom svetskom ratu, posetile su izložbu najboljih fotografija Srbije u Narodnom muzeju Kragujevac. Zadnjeg dana posetile su muzej - radionicu našeg Kragujevčanina izuzetnog karikaturiste Milivoja Obrenovića-Lije”, navodi se u saopštenju Udruzenja "Slovenski koreni". 

Likovna kolonija “Ženske ruke govore bojom”, koju je organizovalo Udruzenje srpsko-slovačkog prijateljstva "Slovenski koreni", održana je pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Galerija slika