Proverite sebe najkraćim IQ testom na svetu

četvrtak, 10 novembar 2016 18:01 Autor:  infokg.rs

Kognitivni test je opisan kao najkraći IQ test na svetu jer se sastoji od samo tri pitanja.

Ovaj test odražava vašu sposobnost da spoznate kako najjednostavniji problem može biti mnogo teži za rešiti nego se čini.

Ovo su tri pitanja:

1. Palica i lopta koštaju 1.10 funti ukupno. Palica košta 1 funtu više nego lopta. Koliko lopta košta?

2. Pet minuta je potrebno za pet mašina da naprave pet privezaka. Koliko vremena bi trebalo za 100 mašina da naprave 100 privezaka.

3. U jezeru se nalazi travnata površina ispunjena ljiljanima. Svaki dan ona duplira svoju površinu. Ako je potrebno 48 dana da površina prekrije celo jezero, koliko je potrebno travnatoj površini da prekrije pola jezera?

Ovo su tri rešenja koja korisnici najčešće ponude kao odgovore:

1. 10 centi

2. 100 minuta

3. 24 dana

Verovali ili ne, ova tri odgovora su pogrešna.

homer razmislja22121221

Ovo su tačni odgovori:

1. Lopta košta 5 centi - Ako lopata košta jednu funtu više do lopte, a lopta je X, jednačina glasi X + (X+1 funta) = 1.1 funti. Dakle -(1.1 - 1) / 2 = X.

2. Potrebno je 5 minuta - Pet minuta je potrebno da pet mašina napravi pet privezaka. Jedna mašina će jedan privezak napraviti za pet minuta. Dakle, i 100 privezaka će 100 mašina napraviti za pet minuta.

3. Potrebno je 47 dana - Ako svaki dan duplira svoju površinu, znači da će ljiljan na 47. danu biti na pola jezera, a na 48. će prekriti celo.

Najnovije vesti iz ove kategorije

Najmocniji u Kragujevcu banner final

 • 50 najmoćnijih u Kragujevcu
  50 najmoćnijih u Kragujevcu Predstavljamo vam listu 50 najmoćnijih u 2016. godini u Kragujevcu, po izboru portal InfoKG i naših čitalaca. Kriterijumi kojima smo se vodili prilikom sastavljanja liste su politički i finansijski uticaj,…

shocking true story

 • DA LI STE GLEDALI KONČERTO GROSO?
  DA LI STE GLEDALI KONČERTO GROSO? Evo već nekoliko dana pokušavam da sredim utiske od prošlonedeljnog ludog koncertnog petaka kada su u Kragujevcu, skoro istovremeno, svirala dva benda „Kepa & Free Spirits“  u Tetaru i „Dule Jevtović trio“ u Pozorištu za decu, ali i dalje nisam…
Sve kolumne

VREME

Ni po babu ni po stričevima

 • MI NISMO LIČNOSTI
  MI NISMO LIČNOSTI Pre neki dan čuh ja da su se neki Kragujevčani izjasnili da oni nisu ličnosti. To je naravno uvek razlog za solidarisanje sa ljudima koji se tako osećaju. Na našu nesreću u zemlji Srbiji isuviše je ljudi koji misle da…
Sve kolumne

Život je lep

 • Ogrev za zimu i Mihajlo Pupin
  Ogrev za zimu i Mihajlo Pupin Bliži se zima i samim tim, oni koji nisu priključeni na gradsko centralno grejanje ili plin, svake godine se brinu o ogrevu. Ovih dana ispred mnogih kuća vidimo drva ili ugalj koja strpljivo čekaju da budu skladištena u dvorišta, podrume…
Sve kolumne