Gimnazijalci pišu - Darko Marjanović: Urbana spika - ko je bagmen, a kome je sve laganica

Subota, 03 Februar 2018 12:00Autor: InfoKG

Gostujući kolumnisti portala InfoKG u narednom periodu su učenici Prve kragujevačke gimnazije, članovi Lingvističke sekcije, koja je nedavno osvojila prvo mesto na republičkom takmičenju. Oni će vam, na zanimljiv način, predstavljati svoje radove na teme koje su bile predmet njihovog istraživanja, radove iz korpusa interesovanja mladih. Reči iz urbane svakodnevnice ovoga puta "lovio" je Darko Marjanović, učenik III3.

"REČNIK URBANE SVAKODNEVNICE"

Mladi vrli svet stvara danas poseban vokabular, urbanu spiku, pa taj koloplet reči i njihova sadržina posebo zaokupljaju leksikografe i sociologe kulture, fenomenologe svakodnevnog života. To nije kazuistika juridička veština, već polihistorski izazov pred licem vremena. U svakodnevnoj komunikaciji reči nose poruku uma (rečnik istraživa, artista, veb sveznalica), igru nadmudrivanja (šatra), sarkastični ujed ili nežnost posebnog tipa (špekulantske mantre, diplomatisanje japija, juriš lake konjice urbanih legendi). Budući da reči (lekseme) u srpskom jeziku imaju u sebi i grčku gleđ, latinski supstrat i aramejsko-persijsko-turske dodire (skriveni pedigre), sve to stvara kompleksnu urbanu igru, ali i niz rumora zbog različitih duhovnih ravni i socijalnih relacija. U tom velegradskom ringišpilu vrte se raznorodne socijalne kulise, potpuno skriven svet, gde mnogi glume život i skrivju se lažnim aktivitetom. Razumljivo je s toga da se leksikograf javlja u ulozi lovca, beležnika tajni po kafićima, galerijama, na feštama koje urbano znače.

Bagmen (engl. Bagman), muljator narkotika, diler drogom, opasan lovac ljudskih duša, mafijoza po profilu prikupljač love od reketa (ucene).

Veb sajt (engl. Web site), adresa na internetu. Digitalno dete moderne civilizacije, korak u emanaciji kreativnog i finansijskog, ulaznica u mrežu velike intelektualne igre u elektronskom Vavilonu.

Eksirati (lat. Ex), ispiti, ispijati piće na dušak, na eks, odjednom, naiskap, što je simbol brzog ritma (eksirati bez razmišljanja), malih gradskih razuzdanosti, traganja za identitetom, bekstvo od fascinacije glamurom, biti ili faca, ili niko i ništa.

Laganica, usporeno bez velike žurbe. Odbaci svaku frku, opuštencija bre. Glavni posao je uspešno završen, te je sad sve sporedno, nema potrebe da se piči i šiba.  

O-kej (engl. Okay, OK, O.K.), potpuno je u redu, sve štima, nema problema, baci brigu na veselje, nema frke, sve je potaman, prvi put je korišćeno 1839. godine u Bostonu.

Riba, kičmenjak koji živi u vodi. Gradska faca značajne važnosti, znana kao krupna riba, superdasa, teška šmekerčina, tip, prestižni funkcioner, vođa klana ili gangsterske bande. Naravno, uz velike ribe plivaju i male, ali su to beznačajne ličnosti, sitna boranija, gomila bezveznjakovića, divlja masa. Riba je i zgodna žena, damica, barbika.

Kao neumorni predator ispisuje na nevidljivom tabletu geografiju (urbanu toponimiku) i svu mnnožinu svakodnevnih rituala. U dikcionaru su kodifikovani kao jedna prohujala stvarnost, užasno opora vrelina života. S druge strane, jedna nova igračka, sveprisutni kindl, nameće nova pravila igre u kojoj knjiga postaje „slika“ na tabletu, što uz fejsbuk (facebook) i tviter (twitter) tvori novu kulturu, digitalnu civilizaciju. S novom epohom rađa se i novi verbalni arsenal. Kako narod nije kutija lutaka nego slabo zagrađeni zverinjak, mnogo je „autora“, onomaturga, aeda sa gradskih meridijana, užarenih kazivača tek porođenih reči i fraza, urbanih vrtilica, ali i verbalnih dodira nadlanicom. Ovo je tek pokušaj odgovora na pitanje šta se krije iza reči urbanog vokabulara, šta one nose (odgovornost, predviđanje novog ili prostu simboliku života, ili su izaraz bitisanja, onog što je bilo i prošlo), te koju istančanost (literarno-filosofsku i povesno-političku) otelovljuju u završnoj nijansi, odnosno (žuđenoj) finesi. Dikcionar je studija urbanog mentaliteta, sinteza arhivskih traganja i svakidašnjeg odbleska života, veliki hod po zagonetnosti odnosa među ljudima.

Najnovije vesti iz ove kategorije