Kuba – iz sasvim drugačijeg ugla (VIII deo)

Ponedeljak, 07 Avgust 2017 11:34Autor: Snežana Ivanović

Šašave zanimljivosti:

Prodavnice Mešovite robe
Prodavnice mešovite robe, su oskudno snabdevene. Na rafovima, čisto da bi ih popunili, stoje razne đakonije široko raspoređene. Slično je bilo kod nas za vreme inflacija. Mali je izbor hemikalija i sve je uglavnom domaće proizvodnje. Od stranih proizvoda naišla sam uglavnom na slatkiše i bilo je simpatično uočiti Nestle. Slatkiša i uopšteno "grickalica" ima veoma malo ali i slabo se i kupuju iako su cene pristupačne. Koliko sam ja primetila, najviše se prodaju sokovi, tako da oni ujedno i zauzimaju najviše prostora u radnjama. Sokovi su tipa naše kabeze, naravno od Coca-Cole ni traga ni glasa. Kada je u pitanju ponuda kod domaćina retko nude gazirane, uglavnom su u pitanju cedjeni sokovi ručno i sveže napravljeni. Limunadu obogate grančicom mente tako da ima osvežavajući ukus

Kafa
Najiskrenije najbolju kafu koju sam ikada pila je kubanska. Na ovom ostrvu nema klasične kafe kao kod nas, oni koriste isključivo filter kafu. Kao dodatak koristi se Creamer, koji pomešan sa filter kafom ima neverovatno lep ukus koji ne mogu uporediti ni sa čim što sam do tada probala. Šoljice kao i količina kafe koju služe su male - slično kao ovdašnji kraći espresso.

Garderoba
Kao i svega ostalog i prodavnice garderobe postoje namenjene turistima i lokalnom stanovništvu. Svakako spram toga i cene se drastično razlikuju. One koje su namenjene turistima su uglavnom u okolini hotela i cene nisu ništa niže nego kod nas. Najveći broj je crvenih pamučnih majica sa likom Če Gevare, kvaliteta istog kao i kod nas. Sa druge strane domaćima je na raspolaganju garderoba koja je izuzetnog kvaliteta, ali poprilično lošeg dizajna. Sve veoma podseća na garderobu koja je i nama bila na raspolaganju 70-80 godina.

Kubanke
Iako su na fotografijama koje oslikavaju Kubu uglavnom zanosne vitke i skladno građene devojke, duge kovrdžave kose, situacija na samim ulicama je poprilično drugačija. Retko ćete naići baš na klasičnu sa fotografija. većina Kubanki ima ravnu svetlu kosu. Čak sam ja više izgledala kao one sa fotografija nego one koje možete sresti na uliama. Interesantno mi je bilo da nisam srela ni jednu jedinu kubanku sa kratkom kosom. Kasnije kada sam se vratila i nastavila sa gledanjem fotografija i snimaka sa Kube i dalje je ovo bio slučaj, ne videh ni jednu sa kratkom kosom.

Punoletstvo sa 15 godina
Za razliku od nas gde tradicionalno slavimo 18. rođendan, kao punoletstvo Kubanci slave 15. Kako su mi naveli, tada je period kada devojčice postaju žene, a dečaci muškarci i to je razlog njohovog slavlja. Interesantno je da se i njihovo obavezno obrazovanje završava sa 15 godina a ne sa 18 kao što je slučaj kod nas. Nakon toga mladi Kubanci biraju da li žele dalje da studiraju i nastave svoje obrazovanje koje je i dalje besplatno.


Čitamo se uskoro
Snežana Ivanović, autor priručnika iz edicije „Život je lep“

Najnovije vesti iz ove kategorije