Na prodaju “papamobil” proizveden u kragujevačkom “Fiat-u”

Sreda, 13 Decembar 2017 12:00Autor: InfoKGFoto: Printscreen/YouTube

U istoriji će ostati zabeleženo da su dva vozila proizvedena u Srbiji, makar nakratko, korišćena kao službeni "papamobili".

Priča o dva "Fiat-a" 500L u kojima se prilikom svoje posete Sjedinjenim Američkim Državama u septembru 2015. vozio papa Franja, dobiće još jedno poglavlje. Naime, drugi od pomenuta dva automobila, proizvedena u Kragujevcu, prodaje se na aukciji na sajtu Charitybuzz, a novac će otići u dobrotvorne svrhe. 

Prvi "papin" "Fiat" 500L prodat je takođe na dobrotvornoj aukciji, održanoj u Filadelfiji početkom 2016. za 82.000 dolara. 
Drugi automobil koji je trenutno u ponudi opremljen je 1.4 litarskim MultiAir turbo benzincem i šestobrzinskim automatskim menjačem. Prešao je svega 458 milja (737 km) i praktično je kao nov. 

Procenjeno je da će se prodati za 75.000 dolara, a desetak dana pre kraja nadmetanja potencijalnih kupaca dostigao je cenu od 40-ak hiljada dolara. Inače, potpuno novi primerak "Fiat-a" 500L može se nabaviti u SAD za 20-ak hiljada dolara. 

Pored toga što papa Franja insistira da se vozi u skromnim automobilima, i to često naglašava, odabir "Fiat-a" 500L trebalo je da pošalje jasnu poruku svetu da se učine napori na sprečavanju klimatskih promena uzrokovanim emisijom štetnih gasova. 

Jedan od načina da se to postigne je smanjenje količine ugljen-dioksida koji u atmosferu emituju automobilski motori.

Izvor: B92

Najnovije vesti iz ove kategorije