Sport

Goran Nikolić započeo novu avanturu: 77 maratona za 77 dana za dovršetak sportske sale pri Bogosloviji

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Petak, 19 04 2019

Kragujevački paraolimpijac Goran Nikolić startovao je juče sa novom avanturom - trči 77 maratona za 77 uzastopnih dana u Čikagu. Poduhvat je osmišljen u saradnji sa Klubom malog fudbala “Ekonomac”, a u cilju prikupljanja sredstava za završetak izgradnje sportske hale srpske pravoslavne bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” u Kragujevcu.

S trčanjem je počeo juče u 9 sati na stazi kod srpskog pravoslavnog manastira Nova Gračanica u Čikagu, u prisustvu zvaničnika Republike Srbije, domaćina u tom gradu. Startu je prisustvovao generalni konzul RS u Čikagu Dejan Radulović sa suprugom, koji je nakon prvog kruga na desetom kilometru takođe dočekao i srdačno pozdravio maratonca.

Menadžer Chicago fire i savetnik trenera Veljka Paunovića, Momčilo Momčilović sa saradnikom i predstavnikom domaćina  manastira Nova Gračanica ispratio je dva kruga bodreći maratonca.

"Maratonci ne uživaju u aplauzima ko što je to u kolektivnim sportovima, oni rade u tišini, pa tako mislim da će se i ovo u tišini i miru i sa puno energije završiti kako bi se jedno javno dobro, sportska hala bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“ privelo nameni i bilo pristupačno i paraolimpijcima i klubu malog fudbala Ekonomac. Maratonci dok trče razmišljaju o ljudima koji ih bodre, tako da je i podrška koju imam dodatni motiv da ostvarim ono što smo zamislili", rekao je prilikom najave vog poduhvata Nikolić, koji se kao osoba oštećenog vida sa rekordom od istrčanih 55 maratona za 55 dana upisao u Ginisovu knjigu.

Izgradnja sportske sale bogoslovije “Sveti Jovan Zlatousti” od 2006. do 2009. godine tekla je po planu. Po postavljanju krovne konstrukcije 2009. zbog nedostatka novčanih sredstava radovi su prestali.

Neophodno je prikupiti sredstva za završetak unutrašnjosti sale (parket, tribine, svlačionice), čime će Kragujevac dobiti još jedan moderan sportski objekat, a Srbija prvi takve vrste sa svim sadržajima prilagođenim i potrebama sportista sa invaliditetom.