Sport

"Iskra" obeležila prvi rođendan uz nadu da postane regionalni centar za pripremu sportista sa invaliditetom

Autor: Jovana Mladenović
13:08 | Nedelja, 16 07 2017

Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ obeležio je prvu godišnjicu postojanja uz nadu da će prerasti u regionalni centar za pripremu sportista sa invaliditetom.

Donacija Delta fondacije gradu Kragujevcu je nastala kao višedecenijska potreba težnje sportista sa invaliditetom da imaju ravnopravne uslove za bavljenje sportom, u smislu da im pristup fizičkom prostoru i svi sadržaji u njemu budu dostupni za samostalno korišćenje. U ovoj težnji najistrajniji i možda najkonkretniji je bio kragujevački Paraolimpijski klub “Junior“, koji ima neskrivenu ambiciju da stvaranjem infrastrukturnih i uslova za stručni rad preraste u paraolimpijsku akademiju u punom kapacitetu po ugledu na slične u razvijenijem delu sveta. Ideju “Juniora“ je snažno podržala Delta fondacija koja je u skladu sa opredeljenjem svoje kompanije da društvenu odgovornost između ostalog ispolji i kroz obnovu tradicije zadužbinarstva u Srbiji nakon 70 godina odlučila da izgradi centar za sport i rehabilitaciju “Iskra“ kao svoju drugu zadužbinu. Grad Kragujevac je za ove potrebe izdvojio dva hektara građevinskog zemljišta.

Tim povodom Danijela Mojsilović, predsednica Paraolimpijske akademije Junior, uručila je priznanja Delta fondaciji, gradu Kragujevcu, direktoru Ustanove za sport i rekreaciju “Park“ Marku Pavloviću, inače, osnivaču paratriatlona u Srbiji, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, koji je kako je rečeno na najbolji način bez mnogo priče o inkluzivnim procesima i bez ličnog marketinga dao nemerljiv doprinos izjednačavanju položaja sportista sa invaliditetom u Srbiji sa njihovim kolegama iz neuporedivo razvijenijih zemalja.

"Ovo je jedan od najlepših objekata te vrste koji sam do sada video, prilagođen svima koji žele da se dokažu u svojim snovima i idejama. Na ovaj način kreira se kod mladih novi sistem vrednosti koji su zatvoreni zbog invaliditeta i ne žele da se dokazuju. Mi smo danas ovde da ih podstaknemo da se bave sportom, da prticipiraju u svim segmentima društva i da budu vodilje svima nama", rekao je Udovičić. Uz želje za uspeh u daljem radu ministar je izrazio nadu da će “Iskra“ prerasti u regionalni centar za pripremu sportista sa invaliditetom.

Inače, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić prisustvovao je i treningu nacionalne selekcije košarke u kolicima, koja je smeštena u “Iskri“ i ovde u hali “Gordana Goca Bogojević“ obavlja završne pripreme uoči evropskog prvenstva.