SportFoto: SPD Radnički

Marta Dunjić - Snaga vere jača od hladnoće

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 27 01 2020

Mlada plivačica kragujevačkog Radničkog, petnaestogodišnja Marta Dunjić, zadivila je ovdašnju javnost pobedom na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za Časni krst na Šumaričkom jezeru. Uprkos izuzetno niskoj temperaturi vode, mlada Kragujevčanka uspela je da prva dopliva do Časnog krsta, pokazavši da je snagom vere moguće prevazići sve nepovoljne okolnosti i doći do željenog cilja. Sportsko privredno društvo „Radnički“ je tim povodom rešilo da prigodnim poklonima oda Marti priznanje za iskazanu hrabrost.

Tradicionalno, svakog 19. januara, kada Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, praznik posvećen Krštenju Gospoda Isusa Hrista u reci Jordan, na Šumaričkom jezeru organizuje se plivanje za Časni krst. Usled velikog broja prijavljenih takmičara, ove godine je žrebom u Skupštini grada Kragujevca određeno 33 plivača, koji su stekli pravo da se nadmeću za vitešku titulu „Nosilac Bogojavljenskog krsta Šumadije 2020“.

Među odabranim učesnicima našla se i Marta Dunjić, učenica prvog razreda Prve kragujevačke gimnazije, koja se već devet godina aktivno bavi plivanjem u Plivačkom klubu „Radnički“. Kako sama ističe, na ovaj potez odlučila se na nagovor jednog od svojih drugova, mada je već duže vreme razmišljala o tome da se oproba na ovoj duhovno-sportskoj manifestaciji.
Izuzetno mi je drago što sam plivala za Časni krst. To mi je bila želja već dugi niz godina. U suštini, nije bilo toliko teško što se tiče samog plivanja, koliko je voda bila hladna, ističe Marta i dodaje da ju je ovaj podvig dodatno motivisao da se ozbiljnije posveti plivanju.

U Plivačkom klubu „Radnički“ izuzetno su ponosni na uspeh svoje takmičarke. Prema rečima prvog čoveka kluba Aleksandra Petrovića, bila je potrebna velika hrabrost da se jedna petnaestogodišnjakinja usudi na jedan ovakav potez.
Marta je jedno sjajno, lepo vaspitano dete. Redovna je na treninzima i u poslednje dve godine postiže sve bolje rezulutate, tako da se sa punim pravom nadamo da će nas u narednom periodu obradovati nekom od medalja sa značajnijih takmičenja, kaže Petrović, uz opasku da ovaj Martin uspeh značajno doprinosi i većoj popularizaciji plivanja među mlađom populacijom u Kragujevcu.

Odvažan podvig mlade Kragujevčanke nije ostavio imunim ni ljude iz Sportskog privrednog društva „Radnički“, koji su poželeli da Marti odaju priznanje prigodnim poklonima.

Sportsko privredno društvo „Radnički“ želelo je da pokaže kako ovaj hrabar čin naše mlade sugrađanke nije prošao nezapaženo i da joj prigodnim poklonom oda priznanje za iskazanu hrabrost. Takođe, naša želja je da pokažemo kako

Sportsko privredno društvo „Radnički“ ne brine samo o sportistima u okviru svoje organizacije, već i o svim sportistima grada Kragujevca, koji dostojno reprezentuju ovaj grad, izjavio je Ivan Milošević, generalni sekretar Sportskog privrednog društva „Radnički“, koji je Marti uručio prigodne poklone, dar Sportskog privrednog društva „Radnički“ i kompanije „Arena“.