Sport

Mladi vaterpolisti “Radničkog” odradili pripreme u Istanbulu (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 09 02 2018

Kragujevački vaterpolo klub „Radnički“ dugogodišnju saradnju sa “Galatasarajem” podigao je na viši nivo, razmenom u okviru koje su pioniri Kragujevčana proveli osam dana u Istanbulu, kao gosti porodica igrača najboljeg turskog kluba.

U najvećem gradu Evrope igrači su naporno radili dva puta dnevno, a pauze između treninga koristili su za druženje, obilaske mnogobrojnih znamenitosti Istanbula i upoznavanje nove kulture.

Sve tri godine smo učestvovali na Memorijalnom turniru „Nenad Manojlović“ u Kragujevcu, pa smo se baš iz tog razloga odlučili za ovu razmenu. Nadamo se da su se deca lepo provela, da su obišla Istanbul i da im je bilo zanimljivo. Istanbul je ogroman grad i jako je teško organizovati sparinge, jer su timovi udaljeni, kao na primer Enka koja ima dobre mlađe selekcije, ali je stacionirana u Evropi, tako da izgubimo ceo dan dok odemo na utakmicu sa njima” otkrio je srpski stručnjak Mijat Mijatović, dugogodišnji trener Galatasaraja. 

On je dodao da je benefit ovih sparinga i to što su se njegovi izabranici susreli sa drugačijom školom vaterpola, a podvukao je i druženje i socijalni aspekt.

Svakako da nam odmeravanje snage sa srpskim ekipama mnogo znači, pre svega zbog kvaliteta vaterpola i nadam se da je i Radničkom koristilo kao i nama. Mi ćemo u Kragujevac doći četiri dana pred turnir, tako da ćemo ostati sedam dana, a verujem da ćemo ovu lepu i uspešnu saradnju nastaviti i iduće godine, sa mlađom decom”, zaključio je Mijatović.

Trener Radničkog, Darko Šantić, potvrdio je da su ove pripreme i za njegove izabranike bile ogromno iskustvo, nemerljivog značaja.

Neki od naših dečaka su prvi put izašli iz zemlje i trenirali sa jako kvalitetnim timom. Sparinzi sa novim rivalom su od nemerljivog značaja, jer se tu igrači susreću sa novim protivnicima, sa drugačijim pokretima i pripremom. Pojačali smo duel igru, napredovali fizički i uspeli da uđemo u kontinuitet treninga. Mislim da će se to već sada pokazati u finalu regiona”, rekao je Šantić. 

Strateg Radničkog dodao je da je njegov kolega Mijatović odradio odličan posao sa ovom generacijom, ali i da su vidljive finese legendarnog Igora Milanovića, koji je trener prvog tima Galatasaraja. 

Iznenađen sam jako visokim nivoom Mijatovog tima. Jako su agresivna ekipa i vidi se uticaj škole Igora Milanovića – duel igra bez faula i fizička sprema. Sparingovali smo sa Partizanom i Jadranom i mislim da ova ekipa Galatasaraja može da ih dobije”, kazao je Šantić.

Kada se sa svojim trenerima slože i igrači, zbog kojih je sve ovo i organizovano, može se zaključiti da su pripreme bile i više nego uspešne. 

Galatasaraj je jako dobar klub, ima dobre trenere i igrače i mislim da smo mnogo napredovali na ovim treninzima. Prezadovoljan sam kako sam prihvaćen u porodici koja me je ugostila, bili su predobri prema meni, kao što je to bio slučaj i kod svih mojih saigrača sa kojima sam pričao. Vodili su nas u obilaske istanbulskih znamenitosti, bili smo svuda, šetali se i družili. Istanbul je prelep grad, a od svega mi se najviše dopala Aja Sofija. Stekao sam dosta novih prijatelja i jedva čekam da se ponovo vidimo u Kragujevcu”, rekao je Petar Komatović, jedan od najboljih igrača Radničkog.

Kao kruna priprema, poslednjeg dana organizovan je turnir u okviru kog su igrači oba kluba raspoređeni u osam mešovitih timova, a zanimljivo je da su se u bazenu našli i treneri Mijatović i Šantić. U bazenu je bilo vidljivo sve ono što su dečaci gradili prethodnih dana – veliko drugarstvo, zabava, ali i takmičarski duh i ozbiljan rad. Na kraju pozdravi, zagrljaji i poneka suza, uz želju da što pre dođe taj jul, kada će se ponovo sresti na Memorijalu „Nenad Nena Manojlović“ u Kragujevcu.