Sport

Večiti derbi: Veprovi dočekuju beogradske Vukove

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Subota, 20 04 2019

Nakon ubedljive pobede nad šampionima Turske, Koč Remsima na startu CEFL lige, pred ljubiteljima kragujevačkih Divljih veprova je još jedna poslastica, „večiti derbi“ sa beogradskim SBB Vukovima, sutra od 12 sati na pomoćnom terenu stadiona „Čika Dača“.

Sa tri uzastopne titule, Kragujevčani su dominantni u protekle tri sezone, a slavili su u prethodna četiri „večita derbija“, poslednji put u prošlogodišnjem Serbian Bowl-u – 54:36. Od tada su oba tima pretrpela brojne promene, pogotovo kada su importi u pitanju. 

Napad Beograđana sada predvodi dual-threat kvoterbek Livaj Plant, a ove godine promenili su dugogodišnju praksu dovođenja drugog Amerikanca na risiveru, angažovanjem fantastičnog trkača Džoa Beržerona, koji je prethodne tri sezone proveo u elitnim timovima najjače evropske lige – nemačkog GFL-a. Uspeli da zadrže glavne hvatačke opcije, ponikle u drugim klubovima, Nikolu Simovića (Wild Boars) i Zorana Todorovića (Pančevo Panthers) i njima pridodali prekaljenog reprezentativca Miloša Kolibara iz Sirmium Legionariesa. Pred ovaj duel pojačali su se Ajmenom Mezgijem, defanzivnim linijašem iz Francuske, a tu je i perspektivni lajnbeker iz Jagodina Black Hornetsa, David Jevremović. Uz još nekoliko povratnika, nema sumnje da će posle četiri godine posta pokušati da vrate trofej u svoje vitrine.

- Očekujem da bude uzbudljivo, kao i u svakom derbiju. Oba tima su pretrpela značajne izmene, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu. Pored standardnih, dobrih stvari koji Vukovi poseduju duže vreme, vide se stvari koje je trener Črčmen dosta unapredio. Njegova energija i posvećenost vidi se kroz igrače na terenu. Oličan kvoterbek koji može i da baci i da trči i fantastičan trkač samo su dodatak na sve ovo – rekao je Aleksandar Ristić Alf, glavni trener i trkač Divljih veprova. 
I veprovi imaju svoje adute, što su pokazali i u pomenutoj pobedi nad renomiranim protivnikom iz Turske, kog su predvodila dva najbolja igrača prošlogodišnjeg srpskog šampionata iz redova Veprova, Džošua Kezada i Strahinja Stepović. U tom meču kvoterbek Džejk Sison prebacio je 370 jardi i istrčao 76, brazilski risiver Pedro Mediči došao je do brojke od 200 jardi all-purpose, a kao dobro pojačanje pokazao se i mladi Stefan Borković sa pet hvatanja za 138 jardi. Uz njih, tu je i uvek opasni američki trkač Nik Lasejn, kao i nekolicina domaćih hvatačkih opcija koji su velika pretnja.

- Mi smo dobro ojačali sve pozicije u napadu i sada za protivnika postoji opasnost na svakom delu terena. Naši importi su takođe izvrsni igrači koji su se odlično uklopili. Iako su importi i kod njih i kod nas na sličnim pozicijama kao lane, potpuno su drugačiji tipovi igrača, tako da će biti baš zanimljivo. Mislim da smo u neznatnoj prednosti, jer smo imali jednu baš jaku i zahtevnu utakmicu iza sebe dok su Vukovi od početka sezone odmeravali snage samo sa vidno slabijim ekipama – zaključio je Ristić.

Ulaz je besplatan.