SportFoto: wildboars.rs

Veprovi poraženi u Poljskoj, teška lekcija u CEFL školi (FOTO)

Autor: InfoKG
11:00 | Sreda, 15 05 2019

Posle pobede nad turskim šampionima, Koč Ramsima, Divlji veprovi su minulog vikenda pretrpeli prvi poraz, na gostovanju jednom od najboljih evropskih klubova, poljskim Wroclaw Panthersima, rezultatom 70:13.

Kragujevčani su najbolje mogli da posvedoče o ulaganju Poljske u sport, uključujući i američki fudbal, tokom protekle decenije, jer su pre tačno 10 godina, na ovom istom „Olimpijskom stadionu“ u Vroclavu, ubedljivo nadigrali ekipu Devilsa (66:0) od koje su kasnije nastali Panteri.

Od samog prilaska stadionu kapaciteta 11.000 mesta, koji se koristi samo za potrebe Pantera, bilo je vidljivo da se radi o jednoj od najboljih i najbogatijih organizacija američkog fudbala u Evropi. Stadion je u potpunosti rekonstruisan za potrebe Svetskih igara mladih 2017 i zadovoljava najviše svetske standarde. Uz mnogobrojnu tehničku podršku, na njemu radi i grupa odličnih trenera predvođena iskusnim američkim stručnjakom Valom Ganom.

Sve to je oslikano i na rosteru na kom su najbolji poljski igrači, pojačani pre svega fantastičnim Amerikancima, dugogodišnjim sejftijem Dianteom Batlom i dual-threat kvoterbekom Tonijem Dosonom, koji je u Vroclav stigao sa reputacijom najproduktivnijeg igrača trčanjem u italijanskoj ligi prethodne sezone. Pred ovaj duel, Poljaci su se pojačali i fantastičnim nemačkim risiverom Bendžaminom Barnsom, koji je došao iz najboljeg evropskog tima, šampiona Nemačke, Schwabisch Hall Unicornsa. Upravo je Barns proglašen za MVP-a pobede nad Veprovima, u kojoj je uhvatio tri tačdauna.

Sa druge strane, Kragujevčani su na devetnaestočasovno putovanje u Vroclav krenuli bez nekoliko igrača, a i na samom meču doživeli su par pehova i to na najvažnijim pozicijama. Ubrzo se pokazalo da španski sejfti Taću Orue nije dovoljno oporavljen, a dodatni udarac na startu meča zadala je povreda „rovitog“ brazilskog risivera Pedra Medičija, MVP-a pobede nad Turcima u prvom kolu.

Iako je pobeda poljskog tima u potpunosti zaslužena, može se reći da je Veprovima u pojedinim trenucima nedostajalo i malo sportske sreće da poraz učine daleko blažim i postignu više od dva tačdauna koliko je kvoterbek Džejk Sison uputio ka Filipu Nedeljkoviću i Stefanu Borkoviću. Tako je hvatanjem ispred same end zone američkog trkača Nika Lasejna okončano prvo poluvreme, bez preostalog vremena da se postigne tačdaun. Fantastično vraćanje kik-ofa Milorada Novakovića na prag end zone ostalo je nenaplaćeno zahvaljujući sumnjivoj kazni. Ispušteno hvatanje u end zoni završilo je pomalo srećno u rukama Diantea Batla…

Sa druge strane, poljski tim funkcionisao je kao sat, koristivši i najmanju grešku protivničkog tima.  Pored pomenuta tri tačdaun pasa ka Barnsu, Doson je i sam dva puta istrčao do end zone, kao i snažni fulbek Konrad Starčevski i trkač Damian Kviatovski, dok se u poentere trčanjem upisao i Ernest Rogovič.

Iako je nerealno visok poraz ostavio gorak ukus u ustima, ovaj meč je bio izuzetno značajan za kragujevačke igrače, jer mogu da napreduju samo kroz duele sa najboljima. Već u nedelju od 16 časova, imaće prilike da na gostovanju Jagodina Black Hornetsima zaleče evropske rane, a novu šansu da se u pravom svetlu pokažu na evropskoj sceni dobiće 25. maja, u gostima šampionima Švajcarske, Calanda Broncosima.

Galerija slika

Izvor: wildboars.rs