Sport

Veprovi u napad na dve titule sa novim kvoterbekom, Legionari stižu na Čika Daču

Autor: Jovana Mladenović
11:15 | Subota, 20 05 2017

Američki kvoterbek Dalton Oliver novi je vođa napada aktuelnih šampiona Srbije, Kragujevac Wild Boarsa. On će pokušati da nadomesti odlazak odličnog sunarodnika Ijana Mekginisa, koji je zbog privatnih obaveza morao da se vrati u Ameriku. Prva prilika za to je sutrašnji meč pretposlednjeg kola ligaškog dela Prve lige Srbije, kada Veprovi dočekuju Sirmium Legionariese, od 16 časova, na terenu sa veštačkom travom stadiona „Čika Dača“.

Ovaj dvadesettrogodišnjak fudbalsko znanje sticao je u dresu Pantersa sa Kentucky Wesleyan koledža, za koje je oborio nekoliko rekorda, poput broja bačenih jardi (3510), tačdaunova (35), kompletiranih pasova (238) u sezoni.

Kragujevčani su trenutno prvi na tabeli, sa maksimalnim učinkom od četiri pobede, bez poraza, dok su Legionari šesti, sa skorom od dva trijumfa i tri izgubljena meča.

Najuspešniji bio je u sezoni 2014. kada je i ostvario pomenute rekorde i u ukupnom plasmanu NCAA druge divizije bio četvrti po pasovima za tačduan i osvojenim jardima pasom. Prosečno je pasom osvajao 319,1 jard po utakmici, a rekord koledža na jednom meču ostvario je protiv Lindenwood Belleville-a – 526 jardi.

U završnoj sezoni, 2015. godine, dobio je nagradu koledža WESPY’s Wesleyan Way, izabran je za najboljeg ofanzivca u sezoni, a bio je i kapiten. Bacio je 3108 jardi, za 31 tačdaun i kompletirao 238 od 373 pokušaja (63,8 odsto).

Svojevremeno je svrstavan u top pet kvoterbekova američke druge divizije.

"Prelomna tačka mog dolaska u Veprove bila je šansa da osvojim dva šampionata. Ne znam mnogo o ovom sportu u Srbiji i Klubu, ali kada sam se raspitivao, došao sam do zaključka da je ovde sve ili ništa – šampionska titula ili propast. Imam visoka očekivanja od ove sezone, uključujući i osvajanje nacionalnog šampionata, kao i međunarodnog CEFL-a", rekao je Oliver.