InfoFoto: Ilustracija - Arhiva

10,5 MILIJARDI planirani gradski budžet za 2023. - Evo obećanja iz lokalne samouprave na šta će najviše novca biti potrošeno

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 21 10 2022

Planirani budžet grada Kragujevca za 2023. godinu iznosi 10,5 milijardi dinara, od toga skoro 14 procenata čini će kapitalni projekti, a najveća ulaganja biće u delu infrastrukture. To je prilikom predstavljanja Nacrta Odluke o budžetu grada Kragujevca za sledeću godinu rekao član Gradskog veća za finansije, prof. dr Nenad Stanišić. 

Razlog za povećanje budžeta je pozitivan trend u delu naplate prihoda, tako da prihodi i primanja Grada rastu i to se vidi u izvršenjima budžeta za tekuću, 2022. godinu. U skladu s tim trendom, mi imamo javnu raspravu o rebalansu budžeta za 2022. godinu i po prvi put će rebalans u toku godine biti uvećan u odnosu na inicijalno planirani budžet. Uskoro ćemo na novembarskoj sednici Skupštine grada Kragujevca imati i povećanje budžeta za tekuću godinu, a u decembru će Skupština razmatrati budžet za 2023. godinu koji je za 10 procenata veći od inicijalno planiranog budžeta za 2022.“, kaže Stanišić.

Prema rečima prof. dr Stanišića, povećanje od 10 procenata u sebi ima pokrivene i efekte inflacije, odnosno, rastućih troškova, s kojima se svi suočavamo, pa i budžet Grada. Međutim, kako tvrdi, ovo povećanje ima i realnu komponentu, odnosno realan rast prihoda i rashoda u budžetu, koja će omogućiti da se u većoj meri zadovolje potrebe svih sugrađana i da Grad odgovori svim zahtevima koji su pred lokalnom samoupravom u delu finansiranja.

Član Gradskog veća za finansije je istakao da će najveća ulaganja u 2023. godini biti u infrastrukturu.

Projekti za 2023. godinu su planirani u ukupnom iznosu od 1.395.000.000 dinara, dakle, skoro 14 procenata budžeta čine kapitalni projekti. Najveći projekti i najveća ulaganja će biti u delu infrastrukture, pri čemu je za rehabilitaciju i asfaltiranje postojećih ulica opredeljeno 300 miliona dinara, 120 miliona dinara za izgradnju novih ulica, 230 miliona dinara za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i rekonstrukciju postojeće“, rekao je prof. dr Stanišić.

Veliki projekat koji je nedavno započet je rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika i za taj projekat je budžetom za 2023. godinu opredeljeno 350 miliona dinara. Izdvojio bih i izgradnju potpuno novog obdaništa čime ćemo zadovoljiti potrebe najmlađih sugrađana za boravkom. Za ovaj projekat opredeljeno je 60 miliona dinara“, najavljuje Stanišić. 

S obzirom na to da je nivo planiranih ukupnih investicija i nivo planiranih kapitalnih investicija veći nego što je to bilo u 2022. godini, a svakako i u prethodnim godinama, prof. dr Stanišić je budžet ocenio kao razvojni.

Deo koji se odnosi na socijalna davanja je takođe povećan. Veća sredstva ćemo uložiti u deo socijalne zaštite i pomoći našim najugroženijim sugrađanima“, zaključio je prof. dr Stanišić.

Inače, prezentacija Nacrta Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2023. godinu, u koji su zainteresovani građani imali priliku da izvrše i uvid i dobiju dodatna pojašnjenja, organizovana je u okviru Javne rasprave koja traje do 26. oktobra do 12 sati.