InfoFoto: Zastava oružje

167 godina Zastava oružja: I pored pandemije virusa COVID-19 zabeleženo povećanje proizvodnje (FOTO)

Autor: InfoKG
13:00 | Ponedeljak, 26 10 2020

Zastava oružje i pored brojnih problema sa kojima se susreće zbog pandemije Korona virusa, ostvarilo je povećanje proizvodnje za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a vrednost novih ugovora u toku 2020. je 95 miliona dolara, uključujući petogodišnji ugovor sa ino-partnerom, čime je osigurano stabilno poslovanje fabrike u narednom period. To je saopšteno iz kragujevačke namenske povodom 167 godina postojanja.   

Dan Zastava oružja tradicionalno se svake godine obeležava okupljanjem poslovnih partnera, saradnika i zaposlenih, ali je to ove godine izostalo zbog teške epidemiološke situacije izazvane Korona virusa i poštovanja mere Kriznog štaba. 

Iz Zastava oružja poručuju da su u trenutku kada se obeležava 167 godina od osnivanja, poslovanje i rada fabrike suočeni sa brojnim problemima usled aktuelne pandemije virusa COVID-19, posebno tokom vanrednog stanja, kada su prekinuti normalni tokovi snabdevanja repromaterijalima i značajno otežana, u nekim slučajevima čak i onemogućena isporuka gotovih proizvoda. Dodaju da je u uslovima teške epidemiološke situacije, fabrika ostvarila izuzetnu saradnju sa nadležnim državnim organima, posebno sa Privrednom komorom i Institutom za javno zdravlje, sa akcentom na zaštiti zdravlja svih angažovanih radnika.

Unapređenjem organizacionog modela procesa proizvodnje i kontrole, kao i izuzetnom posvećenošću menadžmenta fabrike, rukovodilaca na svim nivoima i radnika, ostvareno je povećanje proizvodnje sa istim brojem zaposlenih, bez obzira na faktore koji su značajno otežavali rad u prethodnom periodu. Naime, projektovana realizacija do kraja 2020. godine biće veća za oko 20% u odnosu na prethodnu godinu. Vrednost novih ugovora u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, uključujući petogodišnji ugovor sa ino-partnerom, čime je osigurano stabilno poslovanje fabrike u narednom period”, navodi se u saopštenju generalnog direktora Zastava oružja, Mladena Petkovića. 

Iz kragujevačke namenske poručuju da su tokom ove godine završena ispitivanja Modularne puške M-19, koja postaje deo naoružanja Vojske Srbije. Dodaju da je pored toga, za potrebe naše vojske u toku ispitivanje pištolja, snajperskih i dalekometnih pušaka i puškomitraljeza. Naglašavaju da intenzivnim radom na novim razvojnim projektima, fabrika doprinosi unapređenju opremljenosti Vojske Srbije i konkurentnosti brenda “Zastava oružje” na svetskom tržištu.

I pored teških okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID 19, slaveći tradiciju dugu 167 godina, sa sigurnošću možemo reći da je ova godina uspešna za fabriku Zastava oružje, jer je održan kontinuitet uz istovremeno povećanje obima proizvodnje, zahvaljujući pre svega značajnim unapređenjima u upravljanju ljudskim i materijalnim resursima od strane menadžmenta fabrike. Modernizacija procesa proizvodnje i stvaranje uslova za veća ugovaranja predstavljaju težište u radu u narednom periodu, uz istovremenu brigu o zaposlenima i doslednu primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu”, navodi se u saopštenju Mladena Petkovića. 

Podsetimo, daleke 1851. godine u tadašnjoj Kneževini Srbiji doneta je odluka da se Topolivnica preseli iz Beograda u Kragujevac, koji je u to vreme smatran geostrateškim centrom zemlje, nakon čega su 27.oktobra 1853. godine u istoj izlivene prve topovske cevi, čime su ostvarena nastojanja da se u Kneževini Srbiji obezbedi sopstvena proizvodnja oružja i vojne opreme.  

Na taj način fabrika je pre 167 godina utemeljila razvoj srpske industrije, jer su u proizvodnim pogonima primenjivane prve parne mašine, električno osvetljenje, standardi kvaliteta i brojne druge inovacije. Razvoj fabrike se ubrzano nastavlja, zahvaljujući pre svega izuzetnim konstruktorima oružja. Unapređenje Mauzerove konstrukcije pušaka (model 1878/80), koju je izveo Kosta Milovanović, srpski general i profesor Vojne akademije u Beogradu, smatra se jednom od najboljih vojničkih pušaka na svetu u to vreme.  

Sve ovo je 1889. godine prepoznato na Velikoj svetskoj izložbi u Parizu, kada je fabrika osvojila brojne medalje. 

U toku 1928.godine u rad je pušten i pogon za proizvodnju municije, pa se tako u fabrici pored 200 pušaka, proizvodilo i 200.000 metaka dnevno. 

Drugi svetski rat tadašnji Vojno-tehnički zavod dočekao je kao evropski gigant sa 12.000 zaposlenih i oko 10.000 mašina, pri čemu tokom rata biva potpuno uništen. 

Ozbiljnija obnova i razvoj započinje pedesetih godina prošlog veka, kada se stvaraju temelji moderne vojne fabrike, koja se danas prepoznaje kao brend na globalnom nivou. 

Mali broj fabrika se može pohvaliti ovakvom istorijom i kontinuitetom u radu i postojanju od skoro dva veka.

Galerija slika