Info

Adaptacija NOVE KOVID AMBULANTE u završnoj fazi: Evo kada počinje sa radom ako se epidemioloka slika ne poboljša (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 16 07 2020

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava privodi se kraju adaptacija objekta za novu Kovid ambulantu, koja bi sa radom mogla da počne već od ponedeljka, ukoliko se epidemiološka situacija u našem gradu do kraja sedmice ne poboljša. Cilj je rasterećenje postojeće Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije u zgradi ATD-a kako bi se smanjilo i čkanje na preglede.

Nova Kovid ambulanta prostiraće se na 100 kvadratnih metara i prostor će biti potpuno odvojen i izolovan od ostatka Zavoda gde dolaze pacijenti koji se tu i inače leče. Biće uređena tako da funkcioniše po svim standardima koji su u ovom slučaju propisani od strane Svetske zdravstvene organizacije, rekla je za InfoKG dr Biljana Veljković, PR Zastavine ambulante tokom prošlog razgovora kada smo najavili formiranje iste (Opširnije na: U pripremi JOŠ JEDNA KOVID AMBULANTA u Kragujevcu)

Nakon par dana iz Zavoda smo dobili informaciju da će novi prostor ipak biti izolaciona jedinica i da neće prerasti u Kovid ambulantu, kako bi rendgen ostao slobodan za pacijente koji nemaju simptome COVID-a, već druge zdravstvene probleme. Međutim, ova odluka je ipak preinačena, pa će Kragujevac dobiti još jednu Kovid ambulantu u kojoj će se obavljati celokupni neophodni pregledi, kao što se još od marta radi u Ambulanti za febrilna stanja i respiratorne infekcije u ATD-u. 

Kako je juče u intervjuu za naš sajt rekao direktor Doma zdravlja Vasilije Antić, nova Kovid ambulanta mogla bi da počne sa radom već u ponedeljak, ukoliko se epidemiološka situacija u našem gradu ne poboljša (O čemu smo još razgovarali čitajte na: ANTIĆ ZA INFOKG: O pacijentima koji rezultate čekaju do 10 dana, zaposlenima u Kovid ambulanti, razvojnoj strategiji). On je objasnio i da je ideja da se Kragujevac podeli na dva dela, te da građani iz mesnih zajednica bližih Zavodu gravitiraju ka toj Kovid ambulanti, ali je naglasio da će to biti samo preporuka pacijentima i da će oni sami odlučivati gde će dolaziti.

U novoj Kovid ambulanti pacijenti za koje se sumnja da su zaraženi Koronom biće pregedani, odradiće im se kompletne laboratorijske analize i test na COVID, te snimak pluća. Podsetimo, prvobitna zamisao bila je da se pacijenti za koje se utvrdi da im je potreban rendgen šalju u ATD, ali je to ipak preinačeno, pa će celokupan pregled obaviti u Zavodu.

Medicinski tim Zastavine ambulante koji će raditi iskuljučivo sa pacijentima za koje se sumnja da imaju COVID 19, prošao je obuku kod kolega iz Ambulante za febrilna stanja i respiratorne infekcije, kako bi na najbolji mogući način odgovorio potrebama pacijenata koji budu stizali. 

Galerija slika