Info

AERODROMCI SE GODINAMA BORE ZA PARKING: Prodavci polovnih automobila se odomaćili, pravni status vezuje ruke

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 28 03 2019

Aerodromci već par godina vode bitku za parking kod Tržnice koji je uzurpiran polovnim automobilima namenjenim prodaji. Drski prodavci, mahom stranci, ali i naši, odomaćili su se na ovom parkingu koji se ne naplaćuje, pa tako niti stanovnici naselja imaju gde da parkiraju svoje automobile, niti oni koji svraćaju na pijacu i u objekte koji se u toj zgradi nalaze. Haos nastaje naročito vikendom, pijačnim danima. Ko od nadležnih i kako može da reši ovu, kako će se ispostaviti, zamršenu situaciju, InfoKG istražuje iz više izvora - Gradske uprave, Javno-komunalnog preduzeća "Šumadija" i Saveta građana mesne zajednice. Pogađate - u čijem je dvorištu loptica, gotovo je neutvrdivo iz odgovora koje smo dobili, ali je nesumnjivo da "Parking servis" nema pravni osnov da može po kratkom postupku da reši ovaj problem. Srž problema je pravni status parkirališta.

Na pomenutom parkingu se u svakom trenutku nalazi više desetina automobila izlepljenih oglasima za prodaju, a odnedavno su se proširili i na parking preko puta, kod mikrotržnice "Sava". Većina je sa inostranim tablicama, mada ima i naših, a i onih bez tablica jer su, po svemu sudeći, imali samo takozvane colke. 

Prema pravnom statusu ovog javnog parkirališta, istina je da ono nije u nadležnosti "Parking servisa" jer nije predviđena naplata, već je namenjeno Tržnici. Nadležni pravosudni organi nisu do sada prihvatali prekršajne naloge koje su komunalna inspekcija i policija podnosile, čak ni kada su se odnosili na vanpijačnu prodaju upravo zbog takvog pravnog statusa, navodi se u odgovoru dostavljenom našem portalu od strane Gradske uprave, koja nam predočava i mogućnost da bi JKP "Šumadija" u izuzetnim situacijama, koja ovde jeste slučaj,  mogla da reaguje i "ublaži" problem: "Na poziv "Tržnice" na Aerodromu, sa parkiranim vozilima sa oglasom za prodaju, koja ometaju druga vozila i građane u korišćenju besplatnog parkirališta, situacija se može ublažiti preko "Parking servisa", samim tim što su oba ova subjekta ("Tržnice" i "Parking servis") u sastavu istog - JKP "Šumadija".

Da li se loptica prebacuje iz dvorišta u dvorište? 

Odlukom o javnim parkiralištima propisana je mogućnost da Preduzeće ("Parking servis" u okviru JKP "Šumadija") može izuzetno, bez naloga izvršiti zadržavanje vozila postavljanjem uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila ili uklanjanjem vozila, ako je parkiranjem vozila na površinama javne namene i oko objekata javne namene (zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove, ustanove kulture, obdaništa, pijace, tržni centri i dr.), onemogućen ili otežan prilaz korisnicima ili dostavnim vozilima, pri čemu se postupak blokiranja ili uklanjanja vozila vrši na zahtev ovlašćenih organa pravnih lica koji obavljaju delatnost u tim objektima, navodi se u Odluci koja nam je protumačena u Gradskoj upravi. 

U međuvremenu, na parkingu kod Tržnice, juče scena koja je stanovnicima dala nadu. Naime, uočen je "pauk" koji je podizao vozila, pa su mnogi pomislili da je bitka konačno dobijena. O čemu se radi, odgovor smo brzo dobili iz "Parking servisa". Izvršni direktor sektora usluga JKP "Šumadija", Andreja Ilić za InfoKG objasnio je da se uklanjaju tri vozila bez registarskih tablica koja tu stoje duže vreme, izlepljena oglasima za prodaju, što je dalo pravni osnov da se odvezu na depo. "Najveći problem je, kao što sam vam i ranije rekao, pravni osnov, ne smemo da delujemo bez njega. Mi bismo, kao javno-komunalno preduzeće, najsrećniji bili da taj problem možemo da rešimo i da parking ima veću izmenjivost vozila".

Iz prethodno navedenog odgovora koji smo dobili od JKP "Šumadija" ne vidimo nadu da će se oni upustitu u "ublažavanje" ako su im već ruke vezane pravnim statusom.

Izvršni direktor sektora usluga JKP "Šumadija" Andreja Ilić, za naš sajt o pravnom statusu, koji im drži "zavezane ruke", kaže: "Parkiralište pored tržnice u naselju Aerodrom se nalazi na delu katastarske pacele broj 6549, podbroj 13, katastarska opština Кragujevac IV, ukupne površine 5168 metara kvadratnih koja je u javnoj svojini Grada Kragujevca. Ono je van zone naplate, sa veoma visokim stepenom zauzetosti. Na parkiralištu su primećena vozila sa istaknutim registarskim tablicama parkirana saglasno horizontalnoj signalizaciji kojom je obeleženo ovo parkiralište na kojima su istaknute poruke koje ukazuju da su vozila namenjena prodaji. JKP "Šumadija" uklanja nepropisno parkirana vozila po nalogu Odeljenja saobraćajne policije PU Kragujevac i Komunalnog inspektorata Gradske uprave za komunalne i inspekcijske poslove". U cilju smanjenja stepena zauzetosti ovog parkirališta i poboljšanja dostupnosti same tržnice, JKP "Šumadija", kako kažu,  "podržava inicijativu građana da se reši pomenuti komunalni problem, s obzirom da rešenje ovog problema nije u nadležnosti ovog preduzeća."

Na pitanje da li je do sada bilo intervencija na ovu situaciju, iz Gradske uprave saznanjemo da jeste, ali je, zbog pravnog statusa parkirališta, izostala željena reakcija pravosudnih organa: "Gradska uprava za komunalne i inspekcijske poslove, Sektor za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, je upoznat sa navedenim problemom i u više navrata je pokretao prekršajne postupke i preko komunalne inspekcije i preko komunalne policije izdavanjem prekršajnih naloga, koji upravo zbog pravnog statusa ovog parkirališta nisu prihvaćeni od strane nadležnih pravosudnih organa, pa ni kao prodaja vozila na mestu koje nije određeno za prodaju (vanpijačna prodaja)".

Dodaju i da je grad zainteresovan da se ovaj komunalni problem reši sistemski, a to bi bilo moguće kada bi se u Kragujevcu, gradu automobila, ponovo organizovala Auto pijaca, poput one ugašene na lokaciji kod Zastavine ambulante.

Šta onda preostaje Aerodromcima da preduzmu i čemu se oni nadaju, ima li optimizma i šta predlažu? Razgovarali smo i sa njima. 

Savet građanja MZ Aerodrom sve žešće se bori protiv ovog problema, pa su, osim kontakata sa nadležnima, stanovnici anketirani putem Facebook stranice Mesne zajednice o tome da li podržavaju uvođenje naplate parkinga, što se, po svemu sudeći, nameće kao jedino rešenje. Nepopularna mera, očekivano, nije naišla na odobravanje većine, priča za InfoKG Dejan Antić, predsednik Saveta i ne krije da je njegov otvoreni stav "za" naplatu. Stanovnici bi, kao i u svim drugim naseljima, imali povlašćene karte, a "pauk" bi mogao da radi svoj posao. Prema njegovim rečima, razgovaralo se i sa rukovodiocima relevantnih javno-komunalnih preduzeća, tražena je pomoć od policije, Grada... Ukoliko bi se naplata uvela, Antić kaže da Savet MZ insistira na tome da parking prvo bude potpuno sređen, asfaltiran, obeležen potrebnom signalizacijom. 

Kako se dugo smatralo da ceo Aerodorm i bez ove situacije ima problem nedostatka parking mesta, urađena je, kaže Antić, i analiza od strane "Parking servisa" na osnovu koje se došlo do zaključka da bi ostalo 30 odsto praznih parking mesta kada bi samo stanovnici sa prebivalištem u ovoj Mesnoj zajednici koristili parkinge. Kaže i da je pre izvesnog vremena urađeno "čišćenje" parkirališta od neregistrovanih automobila koji su godinama trulili i zauzimali mesta, što je vršeno u skladu sa zakonom i uz pomoć nadležnih organa, čime je oslobođeno više od 50 mesta.

Inače, poznato je da ovaj parking na Aerodromu nije jedinstven slučaj, postoji i u drugim naseljima.

Galerija slika