Info

Afera INDEKS, godina jedanaesta: Danas izricanje presuda

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 06 12 2019

Maratonski sudski postupak protiv aktera čuvene afere Indeks, vezane za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, koji je ušao u jedanaestu godinu, ipak se, u Višem sudu u Smederevu, privodi kraju. Izricanje presuda zakazano je za danas.

Prema pisanju portala Glas Šumadije, za danas zakazano je izricanje presuda optuženima u jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj korupcionaškoj aferi u domaćem visokom školstvu od davne 1838. godine, kad je u Kragujevcu osnovan Licej – preteča Beogradskog univerziteta – do sada. U minula dva meseca predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i advokati optuženih iznosili su, pred sudskim većem sudinice Slađane Bojković, završne reči.

Prema dostupnim informacijama, Više tužilaštvo je predložilo zavorske kazne Indeksovcima od dve do jedanast godina. Za 27 optuženih zatražena je ukupna kazna veća od 120 godina zatvora. Najveće kazne, od po jedanaest godina zatvora, zatražene su, saznaje se, za bivšeg dekana i doskorašnjeg prodekana za finansije Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr  Sveta Purića, zatim za nekadašnjeg šefa Studentske službe u toj viskoškolskoj ustanovi Zorana Simića, te za profesorku dr Draganu Petrović. Zatvorska kazna od devet godina zatražena je, prema nezvaničnim informacijama, za proforsku Emiliju Stanković koja je,  krajem prethodne decenije, bila pomoćnica ministra prosvete. Za aktuelnog prodekana za nastavu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, dr Srjana Djordjevića, predložena je zatvorska kazna od šet godina. Zatraženo je i oduzimanje nezakonito stečene imovine svima koji budu pravosnažno osuđeni za nezakonite radnje na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Prema optužnici, položeni ispit na kragujevačkom Pravnom fakulteta, pre hapšenja aktera afere Indeks, koštao je od 500 do 1000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Optužnica je spojena za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji. Suđenje je, podsetimo,  počelo  21. septembra sada već podaleke 2009., a među optuženima je 23 profesora i saradnika pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, osumnjičenih da su do februara 2007., kada su pohapšeni, godinama unazad prodavali diplome i ispite.  

Izvor: Glas Šumadije/Zoran Radovanović

Izvor: Glas Šumadije