InfoFoto: Jovan Živanović/GTO

Akcija u Kragujevcu i Beogradu: Iz vaše biblioteke donirajte knjigu gimnazijskoj, humanima pokloni

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 06 11 2018

U cilju opremanja biblioteke Prve kragujevačke gimnazije koja je stradala u požaru, u okviru najstarije programske akcije Radio Beograda “Knjiga solidarnosti“, Kragujevčani su u prilici da sutra u dopisništvu RTS-a u našem gradu doniraju knjige, a za taj humani čin dobiće jedno izdanje RTS Izdavaštva na poklon. Akcija traje od 10 do 18 časova, a u isto vreme biće održana i u redakciji Radio Beograda u glavnom gradu.

Prikupljene knjige Prvoj gimnaziji biće uručene u decembru.

Građani mogu da donesu jednu, bilo koju, ili više knjiga iz svoje biblioteke, a zauzvrat će dobiti jedno izdanje RTS Izdavaštva na poklon i biće upisani kao donatori akcije. Darodavce više od 30 knjiga očekuju zahvalnice. Na ovaj način, svi koji to mogu daće lični, autentični doprinos u opremanju gimnazijske biblioteke, a RTS sa svoje strane zahvaliće pojedincima na učešću i podršci akcije. 

Dopisništvo RTS-a u Kragujevcu nalazi se u ulici Zorana Đinđića 9. Redakcija Radio Beograda nalazi se u Hilandarskoj 2. u Beogradu.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije “Knjiga solidarnosti“ koja ima za cilj opremanje škola i školskih biblioteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine “Knjiga solidarnosti“ je jedinstvena aktivnost RTS–a koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Do sada je sakupljeno skoro tri miliona knjiga. Samo tokom protekle školske godine opremljeno je sedam biblioteka u školama Srbije, uručeno je preko 15.000 knjiga. 

Inače, u podmetnutom požaru 4. januara pričinjena je šteta neprocenjive vrednosti jer je stradao dobar deo bibliotečkog fonda, umetničke slike, važni dokumenti škole koja ove godine obeležava 185 godina postojanja. Prva kragujevačka gimnazija, najstarija južno od Save i Dunava je vredan kulturno – istorijski spomenik pod zaštitom države.