InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

Alternativa: Gavrilović nam ukrao odbornički mandat – Gavrilović: “Alternativa” se raspala

Autor: Branko Vukašinović
18:15 | Četvrtak, 26 11 2020

Iz Grupe građana “Alternativa” su povodom prelasak njihovog odbornika Marka Gavrilovića u stranku Aleksandra Šapića SPAS, koju uz pet odbeglih Verkovih odbonika uvodu u lokalni parlament, saopštili da ih je on izdao i da im je ukrao odbornički mandat. Sa druge strane, Gavrilović je za InfoKG rekao da je “Alternativa” raspala i da neće da iznosi "prljav veš". 

Stranka Aleksandra Šapića SPAS ulazi u gradski parlament, iako nije prešla cenzus na lokalnim izborima, i to preko pet odbeglih Verkovih odbornika, iz grupe “Nova Šumadija”, i jednog iz “Alternative”. Zbog toga se Grupa građana “Alternativa” oglasila i saopštila da ih je Marko Gavrilović izdao i ukrao odbornički mandat. 

Marko Gavrilović bio je jedan od osnivača Kragujevačke Inicijative, prvi operativac, omiljeni poštar u Ždraljici (gde je ostvario drugi rezultat na izborima u junu), čovek od poverenja Slađana Rakića (i komšija u Ilinoj vodi) i kao takav treći na izbornoj listi, a sada svoj mandat odnosi u SPAS Aleksandra Šapića, koji je na istim izborima osvojio tri puta manje glasova od liste Alternative. Jedan medijski linč prošao je 2014. godine kada je u UO Apoteka zamenio doktora i nije cilj njegovih dojučerašnjih saboraca da mu prirede opet sličan scenario, ali dužnost nam je da obavestimo glasače i aktiviste grupe građana da njihov predstavnik u Skupštini grada svoj mandat odnosi organizaciji koja nije prešla cenzus. Nažalost, Gavriloviću je izgleda bilo bitno da po svaku cenu uđe u vlast i tako se pridruži velikoj većini političkog šljama, koji se prodaje bez griže savesti i čestitosti, preko noći pogaze sve ono za šta su se godinama zalagali, a to samo govori o pojedincu i njegovim moralnim načelima”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Grupe građana “Alternativa”. 

Iz “Alternative” su se osvrnuli i na stranku Aleksandra Šapića SPAS. 

“Zanimljivo da se organizacija koja se zalaže za promenu Zakona o lokalnim izborima, da se glasa za pojedinca (a nosilac liste bio joj je predsednik stranke iz Beograda), a ne za listu, u isto vreme bavi trgovinom mandatima tamo gde nije mogla da dobije podršku građana”, saopšteno je iz Alternative. 

Sa druge strane, nekadašnji odbornik “Alternative”, Marko Gavrilović je za InfoKG potvrdio da je sad član stranke “SPAS” i da ona ulazi u lokalni parlament. Na pitanje zbog čega je napustio “Alternativnu” i prešao u SPAS, prvobitno je rekao da nema komentar, a onda je dao objašnjenje. 

Grupa građana Alternativa je još 2018. sa strankom SPAS imala interni dogovor da nakon izbora postane deo nje. Pojedinici iz “Alternative” su posle izbora pregovarali i sa drugim strankama, ali ne želim da iznosim prljav veš. Na kraju nije postignut dogovor i “Alternativa” nije postala deo vladajuće većine, a nije se pripojila ni SPAS-u. Tada se Grupa građana “Alternativa” raspala i ona ne postoji. Nakon svega toga, počeli su pregovori sa ljudima koji vode organizaciju u Kragujevcu, mene i pojedinih članova Alternative. Na kraju sam tako postao deo SPAS-a”, rekao je za InfoKG Gavrilović. 

O ulasku SPAS-a u lokalni parlament pročitajte opširnije ovde: Iako demantovana, saznanja InfoKG se ipak obistinila: SPAS ulazi u lokalni parlament.