InfoFoto: kragujevac.rs

Ambasador Indonezije posetio Kragujevac, najavljeno proširenje saradnje u oblasti trgovine i ekonomije

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Subota, 20 07 2019

Kragujevac je jedan do gradova sa kojim Indonezija želi da podigne saradnju na viši nivo. To je prilikom posete našem gradu izjavio ambasador ove zemlje u Srbije, Mohamad Čandra. Dodaje i da kragujevačka kompanija Prizma ima već dugogodišnju saradnju sa Indonezijom, što su, kako kaže, dobri preduslovi za nastavak i proširirenje saradnje u oblasti trgovine i ekonomije. 

U Kragujevcu je juče u jednodnevnoj posetio bio ambasador Indonezije u Srbiji Mohamad Čandra, koji se sastao sa čelnicima grada. Novoimenovani ambasador Indonezije je prvu posetu Kragujevcu iskoristio kako bi se upoznao sa privrednim potencijalima grada i uspostavlјenjem novih vidova saradnje.

Kragujevac je jedan od gradova sa kojim želimo da podignemo saradnju na viši nivo. U Srbiji već postoje dve velike indonežanske investicije, fabrika nudli u Inđiji i pečuraka u Kovinu. Kragujevačka kompanija Prizma ima već dugogodišnju saradnju sa Indonezijom što su dobri preduslovi za nastavak i proširirenje saradnje u oblasti trgovine i ekonomije. Imajući u vidu da je indonežansko tržište u jugoistočnoj regiji veliko i ima preko 600 miliona stanovnika, ambasador je pozvao preduzetnike iz Kragujevca i Srbije na sajam Trade Expo u Indoneziji u oktobru kako bi se upoznali sa potencijalima ove zemlјe, ali i indonežanski privrednici sa ponudom srpskih privrednika”, izjavio je ambasador Indonezije, Mohamad Čandra. 

Čelnici grada su ambasadora Indonezije upoznali sa mogućnostima za investitore. Gradonačelnik Radomir Nikolić rekao je da pojedine šumadijske kompanije već sarađuju sa Indonezijom, kao i da ima i indonežanskih investitora koji ovde žele da otvaraju svoje pogone. 

Zbog izuzeteno velikog tržišta od 600 miliona stanovnika, veoma smo zainteresovani za saradnju sa njima, a sada gradimo i prijatelјske odnose sa ambasadom Indonezije. U Kragujevcu je nedavno gostovao folklorni ansambl iz Indonezije, a predstavlјanjem njihovih umetnika koji dolaze u Beograd kragujevačkoj publici želimo da ojačamo i saradnju u oblasti kulture. Kultura će biti kopča kojom ćemo probati da razvijemo i našu trgovinsku i privrednu saradnju. Želimo da ih upoznamo sa našom industrijskom tradicijom, mogućnostima razvoja, lјudima koji se bave naukom i savremenu tehnologiju primenjuju u proizvodnji i da kod nas dolaze kompanije koje se bave razvojem, a ne samo prostom proizvodnjom”, izjavio je Nikolić.  

Nakon prijema u Gradskoj upravi, ambasador Mohamad Čandra sastao se i sa privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac, jer jedan broj kompanija iz Šumadije i Pomoravlјa uvozi robu iz Indonezije, najviše palmino ulјe i kakao, a u ovu zemlju izvozi inhalatore. Potom je obišao i kompaniju Prizma Kragujevac, koja će u okviru dugoročnog partnerstva sa svojim indonežanskim partnerom, kako je najavio direktor Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić, organizovati proizvodnju jednog broja svojih proizvoda u Indoneziji i na velikom tržištu plasirati svoje proizvode.