Info

Ambasador Izraela posetio Kragujevac, impresioniran MIND parkom

Autor: InfoKG
11:00 | Petak, 11 06 2021

Ambasador Izraela Jahel Vilan boravio je u celodnevnoj poseti Kragujevcu u okviru koje se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave i Regionalne privredne komore, te obišao MIND park. 

Ambasador Izraela Jahel Vilan razgovarao je sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovao i Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. 

Pored do sada ostvarenih saradnji grada Kragujevca i Ambasade Izraela u Srbiji, predstavnici grada i ambasade razgovarali su o proširenju saradnje najpre u transferu znanja, istraživanja i razvoja zajedničkih platformi za napredne tehnologije, za povećanje inovativnosti i konkurentnosti domaćih proizvoda.

- Veoma mi je drago što sam ponovo u Kragujevcu, što se naša ekonomska saradnja poboljšava i u budućnosti ću učiniti sve da ona bude još bolja. Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam o tome imao prilike da razgovaram sa gradonačelnikom Dašićem kao i o daljim mogućnostima saradnje države Izrael i Kragujevca. Pored ostalog, razgovarali smo o skorom otvaranju Kancelarije privredne komore Srbije u Izraelu što će stvoriti nove mogućnosti privrednicima Izraela da dobiju saznanja i upoznaju mogućnosti i resurse saradnje sa Srbijom u čemu ću pomoći u svakom kontekstu. Cilj i svrha svake diplomatije jeste da se učini nešto što će omogućiti bolji život narodu dve države i smatram da to jedan od mojih najvažnijih zadataka. Iskoristiti bilo koju od uzajamnih mogućnosti, bilo da je reč o šoping centru, poljoprivredi, IT sektoru ili bilo čemu što će uticati na bolji kvalitet života ljudi, smatraću ličnim uspehom i ono je čemu ću težiti u toku svoje misije u Srbiji, istakao je ambasador Izaraela Jahel Vilan.

- U ovom periodu prošle godine bili smo u deficitu, a ove već imamo suficit spoljnotrgovinske razmene upravo sa državom Izrael. Proizvodi kragujevačke privrede našli su mesto na tržištu Izraela i uglavnom smo izvozili mašine i nameštaj, a uvozili hemijske proizvode. S druge strane, Izrael je država koja pored mnogih prepoznatljivih kvaliteta jeste i svetski lider u startap biznisima, zemlja koja mnogo polaže na inovacije, dobre biznis ideje, a znanje i proaktivno razmišljanje je njihov najveći kapital. U tom smislu mi već imamo odličnu saradnju, ali Kragujevac razmatraju i kao ozbiljnu investicionu destinaciju, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Otvaranje Kancelarije privredne komore Srbije u Izraelu biće od izuzetnog značaja za podsticanje privrednog razvoja ali i za širenje svesti o značaju i velikom potencijalu za saradnju izraelske i privrede Srbije, rečeno je na sastanku.

Današnji sastanak je bila prilika za razgovor o stvaranju dugoročne platforme za saradnju sa privredom i referentnim organizacijama Izraela, pre svega u podsticanju povećanja konkurentnosti domaće privrede, privrede grada Kragujevca i daljem intenzivnom privlačenju stranih, direktnih investicija, najpre kompanija zasnovanih na znanju. Izrael je u mnogim segmentima prepoznatljiv kao šampion tehnoloških disciplina, pre svega digitalizacije i startapova i zbog toga privredi grada Kragujevca i privredi Šumadije i Pomoravlja jesu potrebni partneri kao što je Izrael. Ovo je bila prilika da operativno razgovaramo kako ćemo dalje sarađivati u delu podsticanja inovacija, istraživanja, razvoja osnivanja startapova i konačno inteziviranja saradnje lidera kompanija koje su na teritoriji grada Kragujevca. Uveren sam da ćemo vrlo brzo imati rezultate, rekao je Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Ambasador posetio MIND park 

Uokviru posete Kragujevcu ambasador Izraela Jahel Vilan postio je MIND park. Jedan od najsavremenijih i najvećih industrijskih parkova u ovom delu Evrope prostire se na 160 hektara. MIND park Vlada Srbije prepoznala je kao projekat od nacionalnog značaja 2018. godine, kada je i počela njegova gradnja.

- MIND park jeste nešto što obogaćuje ponudu grada Kragujevca. To je definitivno naša komparativna prednost u odnosu na druge gradove. Industrija je ono što Kragujevac čini onim što jeste. Kragujevac u kome se nalazi i prvi industrijski objekat na Balkanu, jeste rodno mesto srpske industrije. Ta naša istorija i naše firme koje sada čine Kragujevac industrijskim gigantom otvaraju budućnost za naš grad, rekao je gradonačelnik Dašić.

Jedan od vidova podrške je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica – Lužnice – Krak Batočina u Kragujevcu. Ovaj kapitalni projekat pokrenula je Vlada Srbije uz podršku Kabineta predsednika Republike, u koordinaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a uz podršku grada Kragujevca. Železnička veza sa svetom u dužini od blizu 14 km, predstavljaće značajan koridor za realizaciju i razvoj novih radnih zona, a ne samo MIND parka.

Pored teretnog na toj trasi odvijaće se i putnički saobraćaj, a kada se stvore okolnosti uključiće se i transport zaposlenih. To je veliki i značajan projekat za transport, s obzirom na to da se ovde odvija ozbiljna industrija proivodnje šasija vagona. Takođe, u okviru tog projekta je i test pruga, a pored MIND parka koristiće je i Simens.

- Impresioniran sam. Sada sam se uverio zašto MIND park zovu industrijsko čudo u srcu Šumadije. Danas smo ovde videli tešku industriju koja je osnova industrije Izraela. Ali, takođe i druga industrija po snazi i veličini u Izraelu jeste IT industrija i smatramo da ćemo u okviru toga imati prostora za saradnju i zajednički interes. IT sektor jedan je od generatora razvoja i biće ključni sektor za saradnju Izraela i Srbije, rekao je ambasador.

Na 160 hektara trenutno je izgrađeno 55.000 kvadratnih metara, što proizvodnog što poslovnog prostora. Pored kompanija MIND grupe, u MIND parku posluju nemačka kompanija Simens gde se radi montaža kompletnih vagona za evropsko tržište – gradove Nirnberg, Minhen i Bremen. Tu je i austrijski Autolift koji radi specijalnu opremu za podizanje u šinskoj industriji, zatim španski KAF koji je takođe proizvođač vozova ovde prisutan sa svojim remontnim centrom. U perspektivi MIND park je zamišljen kao jedan centar kompetencija za industriju šinskih vozila, razvoj novih tehnologija, aerospejs, IT i sve ono što prati jedan moderan industrijski park koji ide u pravcu usvajanja i osvajanja novih tehnologija u oblasti obrade metala i primene novih materijala u oblasti zavarivanja. U okviru MIND parka postoji i kompanija Milanović tretman voda koja se intenzivno bavi razvojem u oblasti zaštite životne sredine i tretmana otpadnih voda, vode za piće i pripremu voda u industriji.

- Naš cilj jeste da ovaj projekat koji je počeo 2017. godine do 2025. bude završen, popunjen modernim logističkim terminalom, proizvodnjom kompletnih vozila kada je u pitanju šinska industrija, ali i razvoj u oblasti edukacije mladih mladih ljudi. U MIND parku zajedno sa Simensom, Autoliftom i ostalim partnerima trenutno radi više od 1.500 ljudi. U zavisnosti od toga ko će u perspektivi biti partneri MIND parka, taj broj može da bude daleko veći, rekao je Darko Đorić, izvršni direktor MIND grupe.

Proglašen pobednik Hakatona

Poseta ambasadora Jahela Vilana u okviru manifestacije „Dani Izraela u Kragujevcu" završena je proglašenjem pobednika HAKATON-a, takmičenja mladih kreativaca u pronalaženju inovativnih rešenja za određene probleme u lokalnoj zajednici. Pet timova ovoga puta je imalo zadatak da definiše i predstavi svoje ideje vezane za urbanu mobilnost odnosno ponude rešenja za smenjenje emisije ugljendioksida u javnom transportu i saobraćaju. Po odluci žirija najbolju ideju je imao tim Leo Solution i kao pobednik ovogodišnjeg Hakatona osvojio nagradu od 500 dolara, koju je uručio ambasador.