InfoFoto: kragujevac.rs

Ambasadorka Slovačke zasadila Drvo mira u Memorijalnom kompleksu palim Slovacima

Autor: InfoKG
12:00 | Utorak, 22 10 2019

Kao simbol pomirenja koji bi trebalo da nadjača sve nesuglasice, ambasadorka Slovačke u Republici Srbiji, Dagmar Repčekova zasadila je Drvo mira u Memorijalnom kompleksu podignutom u spomen Slovacima streljanim u pobuni 21. juna 1918. 

Drvo mira je živi spomenik koji se sadi u čast poznatih i nepoznatih žrtava a istovremeno simbolizuje život i mir. Današnjim generacijama treba da ukaže na patnje rata i opasnosti koje imaju sve paralele u današnjem svetu. Projekat “Drvo mira” ambasade Slovačke ima međunarodni karakter i osmislio ga je pejzažni ahitekta Marek Sobola, sa ciljem da obeleži stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Još jedan od razloga zbog koga se sadi Drvo mira je i presedavanje Slovačke OEBS-u, jer je među našim prioritetima u regionu proces pomirenja. Imajući u vidu da i danas postoje određene tenzije među pojedinim državama Zapadnog Balkana, simbolični akt sađenja stabala mira bi mogao dati važan doprinos pomirenju koje bi trebalo da nadjača sve nesuglasice", rekla je ambasdorka Repčekova. 

Pored drveta postavljena je i metalna spomen ploča na postolju od slovačkog kamena. Do sada je zasađeno devet, a cilj je da se sadnice u naredne četiri godine zasade na svim kontinentima.

U čast slovačkih pobunjenika u Memorijalnom kompleksu ministarka bez portfelja zadužena za demografsku i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predstavnici lokalne samouprave položili su vence.

Slovački pobunjenici imali su one vrednosti koje imaju i naši narodi, a to su ljubav prema slobodi i otpor prema svakoj vrsti nepravde. Ta zajednička nit koja iskonski treperi među slovenskim narodima i koja je možda najsuptilnija između Slovaka i nas u Srbiji je kroz Drvo mira poruka čovečanstvu da se zla ne ponavljaju, da se diplomatijom rešavaju problemi i da mirnim putem dolazimo do rešenja najtežih zadataka”, poručila je Slavica Đukić Dejanović.

Inače, ambasdorki Repčekovoj ističe mandat, pa je ovo bila njena oproštajna poseta Kragujevcu.