InfoFoto: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu

Američka kompanija Nutaniks planira da skladišti podatke u Državnom data centru u Kragujevcu

Autor: InfoKG
12:00 | Ponedeljak, 23 12 2019

Američka kompanija Nutaniks, koja se bavi proizvodnjom softvera, planira da otvori regionalni data centar koji će biti smešten u Državnom data centru u Kragujevcu. Tim povodom potpisan je memorandum o razumevanju između Kancelarije za infomracione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije i američke kompanije Nutaniks.  

Memorandum su potpisali Ivan Vučković ispred kompanije Nutaniks i Zoran Mišić, zamenik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Memorandum predviđa da će se zajedno sa ovim američkim IT gigantom raditi na realizaciji računarskih učionica u osnovnim i srednjim školama u cilju modernizacije nastave, da će ova kompanija otvoriti inovativni centar za digitalnu transformaciju, kao regionalni centar za Jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beogradu, čija je ideja da podrži razvoj i digitalnu transformaciju naše privrede i pomogne brži transfer tehnologije. Takođe, memorandumom su iskazane i namere o uspostavljanju Nutaniks regionalnog data centra koji će biti smešten u Državnom data centru u Kragujevcu”, objavljeno je na sajtu vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Nutaniks je još jedna kompanija, posle Microsoft-a, Oracle-a, Banke Poštanska štedionica i IBM-a, koja je pokazala interesovanje da koristi komercijalne kapacitete budućeg Državnog data centra u Kragujevcu.

Inače, američka kompanija Nutaniks bavi se prioizvodnjom softvera, a na srpsko tržište ušla je nakon kupovine najuspešnijeg domaćeg startapa Frejm u avgustu 2018. godine. Trenutno ima oko 100 zaposlenih u centrima u Beogradu i Nišu, a plan je da u budućnosti taj broj poveća i u Beograd postane razvojni centar kompanije za celu Evropu.

Podsetimo, u Kragujevcu je početkom jula startovala izgradnja Državnog data centra za upravljanje i čuvanje podataka. Na parceli od četiri hektara, koja se nalazi iza Centra za strna žita, biće izgrađeno 11.000 kvadratnih metara Državnog data centra, koji će se sastojati od dva objekta. U Državnom data centru u Kragujevcu biće smešteno oko 1.200 rek ormana. Izgradnja Državnog data centra, koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, biće okončana u julu 2020.  

Izvor: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu