InfoFoto: Printscreen - RTS

Ana čeka na lečenje: Evo zbog čega još uvek nije otišla u Japan

Autor: InfoKG
16:00 | Utorak, 13 09 2022

Kragujevčanka Ana Miletić, koja boluje od najagresivnijeg tumora na mozgu, još uvek nije otišla na lečenje u Japan. Prema rečima njenog brata  Đorđa Bojovića, razlog je taj što Univerzitetska klinika u Tokiju još uvek nije odobrila njen prijem. Anina porodica apeluje na državni vrh i ambasade Japana i Srbije da ulože dodatne napore da ona što pre ode na lečenje.

Četrdesetogodišnja Ana Miletić operisana je 17.juna ove godine na neurohirurškoj klinici Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Nakon toga, dijagnostikovana joj je najteža forma tumora mozga Glioblastoma multiforme, gradus IV.  Brat Ane Miletić, Đorđe Bojović kaže da je nakon mišljenja prof. Tanake sa Univerzitetske klinike u Tokiju početkom avgusta u kome je upitao koji je najkraći rok u kom mogu da doputuju u Japan i dođu na kliniku, pokrenuta je velika akcija prikupljanja novčanih sredstava za Anino lečenje. 

Zahvaljujući humanim ljudima iz cele zemlje, ali i dijaspore, 400.000 evra za Anino lečenje u Japanu je prikupljeno već sredinom avgusta, i to za manje od dve nedelje. Potom se čekalo da Ana završi sa zračnom i hemioterapijom u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, što se dogodilo 6. septembra. Ana je već trebalo da otzputuje za Japan, ali to se još nije dogodilo. 

Imamo pozivno pismo od profesora Tanake u kome piše da je Ana dobar kandidat za lečenje inovativnom terapijom, lekom „Delytact” u njihovoj klinici u Japanu. Ono što trenutno koči njen odlazak u Japan je to što bolnica u Japanu gde Ana treba da se leči još uvek nije odobrila taj prijem”, kaže Anin brat, Đorđe Bojović. 

U reševanje ove situacije uključili su se i država, ambasade Srbije i Japana. Međutim, još uvek se čeka odgovor klinike u Tokiju. Zbog toga Anina porodica apeluje na sve njih da ulože dodatne napore da ona što pre ode na lečenje.

Ana je za sada, Bogu hvala, dobro. Ona je i psihički i fizički jaka i uvek je takva bila, nasmejana, i posle te terapije ona je nastavila i dalje da bude takva. Ali tumor je te vrste, da ne znamo kada će da proradi”, kazala je Zorica Bojović, Anina majka izrazivši nadu da će državne institucije i pojedinci svojim uticajem pomoći da se prevaziđu administrativne prepreke.

Ana bi trebalo da što pre primi inovativni lek „Delytact”, za koji japanski stručnjaci tvrde da je uspešnost izlečenja tumora na mozgu 92 odsto.