InfoFoto: Printscreen - RTK - Arhiva

Anđić: Skup na ulazu u Fiat kod Šest topola, moguća i blokada grada

Autor: InfoKG
20:00 | Četvrtak, 12 05 2022

Ponuda Fiata radnicima da rade u inostranstvu, znači “kraj fabrike i udar na Kragujevac” smatraju u Sinidkatu Nezavisnost. Najavljuju da će sutra organizovati skup na ulazu u fabriku kod Šest topola, gde će dogovoriti dalje korake, kao i da ukoliko im se niko ne obrati da će blokirati grad. 

U Sindikatu Nezavisnost u kragujevačkoj fabrici smatraju da menadžement kompanije stavlja radnike pred svršen čin, time što su im dali dve opcije. Prema njihovim rečima, to su dvogodišnji rad u inostranstvu ili otpremine, za koje, kako tvrde, nema jasnih naznaka, kolike će one biti, niti da li to podrazumeva neki socijalni program. 

Iz “Nezavisnosti” najavljuju da će se radnici sutra u 12 sati okupiti na ulazu u Fiat kod Šest topola i doneti odluku o daljim koracima. 

Na skupu ćemo jasno izneti naše zahteve i tražiti od države da reaguje i zaštiti naša prava. Sledeće, posle toga, ako nam se niko ne obrati, biće totalna blokada grada možda i autoputa. Naši zahtevi su da se do novog modela, u naredne dve gdine. koliko će proći, napravi socijalni program da radnici dobiju minimalne zarade i kada istekne to das vi budu vraćeni na posao. Drugi naš zahtev je da se odredi visina nadoknade za one koji hoće da napuste fabriku, da to ne bude neka sramna cifra, da bude bar 10.000 evra po zaposlenom, jer gotovo svi mi imamo po 10 godina staža. Na ovaj način mi pokušavamo da osiguramo postojanje fabrike, jer ovo definitivno vodi u zatvaranje fabrike”, rekao je potpredsednik Sindikata Nezavisnost u Fiatu, Igor Anđić, dodajući da su dobili uverenje da će država sve preduzeti da se reši problem radnika u Kragujevcu. 

Zaključuje da će ovaj sindikat tražiti da ako Fiat, kako kaže, nije u stanju da proizvodi automobile u kragujevačkoj fabrici, da se povuče iz nje i vrati je državi, kako bi se našao novi proizvođač iz Kine ili Nemačke.