Info

ANKETA o Kući Đure Jakšića: "Veze nema" s originalom ili je sve bolje od ruševine? FOTOGRAFIJE U TEKSTU ĆE VAS IZNENADITI

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Petak, 29 05 2020

Na mestu kuće u Karađorđevoj ulici, u kojoj je tokom službovanja u Kragujevcu stanovao poznati srpski pisac i slikar Đura Jakšić, završena je izgradnja replike i kroz nekoliko dana biće otvorena za posetioce. Pitali smo vas kako vam se dopada takozvana Kuća Đure Jakšića? Mišljenja su podeljena i daleko prednjače oni koji konstatuju da replika "veze nema" s originalom, dok ima i onih kojima je sve bolje od stare ruševine. Neki od vas dotakli su se i teme vrednosti investicije.

U nastavku vam prenosimo neke od vaših odgovora, uz napomenu da iste, kojih je dosta, nećemo ponavljati, već ih navodimo samo jednom. Oni su među onima koji su "protiv", dok navedene pod "za" nije bilo potrebe "kratiti" jer ih ima toliko koliko ih ima. 

PROTIV

- Ako sam dobro razumeo, 300.000 eura košta rekonstrukcija, izgradnja ili kako god, da nije malo mnogo?!?

- Ma ista! (kaže ironično jedan čitalac).

- Mi rođeni kragujevčani, koji pamtimo stare kuće, parkove, šumicu oko jezera, ulice, ne možemo da se naučimo zašto nam urnisaše grad. I ne samo ova vlast, to traje godinama. Kao da je političarima cilj da Kragujevac bude što ružniji.

- Zašto se insistira ne nečemu što nije? Ovo nije ni rekonstrukcija, ni restauracija, ni replika kuće u kojoj je živeo Djura Jakšić, već novi objekat na toj lokaciji

- Gde je ime Djura Jakšić na kući? Kako bi slučajni turista primetio?

- Koja crna replika nigde veze sa starom kućom.

- Nikako! Godinama ste čekali da se sruši, a sad ste promenili i svrhu i izgled. Sramota!

- Djura je posebno voleo ove oblikovane tuje ispred.

- Totalni promašaj.

- Kada se kaže "replika" onda to znači napraviti isto to samo novo! Dakle sačuvati duh prošlosti, vratiti posmatrača u "ono" vreme. A ovi ni boju fasade nisu potrefili. Dakle ovo nije replika! A to čemu će služiti i da li je bilo "ugradnje", ne znam, mogu samo da se "dosećam".

- Uopšte nije autentična.

- Godinama se čekalo da se kuća skroz sruši. I sada je napravljen objekat koji nema veze sa starom kućom. Sramota!

- Djura se u grobu prevrće.

- Šio mi ga Đuro!

- Kakva drskost i ruganje istoriji! Al ne čudi kad je interes na prestolu.

- Više liči na zgradu neke mesne kancelarije.

ZA

- Nije replika, ali lepo izgleda. Možda i jedino vredno od ove vlasti.

- Ovako je bolja kad je sređena, a nije ni ova mnogo baš daleko od originala, sličan je to stil.

- Ja se iskreno nadam da će kuća imati funkciju koju bi trebalo da ima. To što nije identična staroj ne vidim kao problem, naročito jer je tu Đura samo živeo par godina. Ovi što filozofiraju i udaraju na političke teme, verovatno nikada nisu otišli na Lipar. Bitno je samo da se kritikuje. Ali takvi smo mi. Ni prvi ni poslednji put.

- Replika je uvek samo replika. Ova kuća je napravljena u duhu Kragujevca i posvećena je Đuri Jakšiću i to je u redu. Šteta što je stari objekat propao, ali ništa ne bismo dobili da je novi urađen 1:1 identično sa starim.

- Sve je lepše od onog strašila.

O REPLICI KUĆE

Na mestu kuće u Karađorđevoj ulici, u kojoj je tokom službovanja u Kragujevcu stanovao poznati srpski pisac i slikar Đura Jakšić, završena je izgradnja replike i kroz nekoliko dana biće otvorena za posetioce (9. jun). 

Gornja etaža namenjena je dešavanjima iz oblasti kulture, a donja je vinski hab gde će moći da se degustiraju i kupe rakije i vina Šumadije. Međutim, realno govoreći, sadašnji izgled ni u najmanjem ne liči na nekadašnje zdanje.

Objekat ukupne površine 360 kvadratnih metara ima dve etaže. Gornji, galerijski deo namenjen je dešavanjima u oblasti kulture - izložbama, promocijama, okupljanjima umetnika... Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke. U donjem delu objekta biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom prezentacija.

Radovi vrednosti 35 miliona dinara, počeli su krajem 2018. godine. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27, a švajcarska vlada 8 miliona dinara. 

Galerija slika