Info

ARTEM postaje privremena kovid bolnica, očekuje se vidljivi "udar" na lokalni zdravstveni sistem

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 13 07 2020

Lokalna samouprava predložila je Dom učenika srednjih škola Artem za provremenu kovid bolnicu u kojoj bi se smeštali lakše oboleli pacijenti. Ministarstvo zdravlja dalo je prošle nedelje nalog gradovima u kojima je Korona virus u progresiji, među kojima je i Kragujevac, da pripremi privremen objekte za hospitalizaciju. 

Artem je trenutno prazan, ima kapacitet od 409 ležajeva i mogućnost da se u istom trenutku u restoranu hrani više od 100 osoba. To bi bilo za one pacijente koji su prošli najteži deo u Kliničkom centru i sada je potrebno da odleže još nekoliko dana do negativnog testa, izjavio je za RTK odlazeći gradonačelnik, komandant gradskog Kriznog štaba, Radomir Nikolić. Prema njegovim rečima, čeka se samo zaključak Vlade.

Da će u Kragujevcu biti otvorena privremena bolnica za smeštaj lakše obolelih pacijenata koji su zaraženi Korona virusom i koji zahtevaju hospitalizaciju potvrdio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U tom slučaju, pacijenti iz Kragujevca ne bi kao ranije išli na Sajam u Beogradu, tvrdi Nikolić i dodaje da će građani imati uslove približne onima koje imaju kod kuće.

Nikolić dodaje da se promenila struktura obolelih i da se sada sve češće javljaju pacijenti sa težim simptomima bolesti.

Pravi i vidljivi udar na lokalni zdravstveni sistem, odnosno kragujevački Klinički centar, očekuje se za desetak dana, pa se u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi reorganizacija.

Odustalo se od nove kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava.

Očekuje se i automatizacija procesa rada u kovid laoboratoriji Kraguj.

U Institutu za javno zdravlje, sve PCR testove rade ručno, pa je kapacitet 180 uzoraka dnevno.

Nabavkom robotizovanog sistema za rukovanje uzorcima značajno će olakšati proces testiranja i učiniti ga bezbednijim sa kapacitetom i do 500 uzoraka dnevno.

Reč je o mašini koja putem robotske ruke uzima uzorak, sređuje ga i tretira, a u čijoj nabavci je lokalna samouprava spremna da pomogne.

Na početku epidemije, za dva i po meseca u Kragujevcu je bilo 68 zaraženih, što je zdravstveni sitem mogao da izdrži.

Kragujevac je prvi počeo sa primenom mera zaštite od širenja korona virusa, zatvorena su igrašlišta, uvedene su preventivne mere u javnom prevozu, kao i dezinfekcija javnih i stambenih objekata kolektivnog stanovanja, pa je Kragujevac u prvom piku, posmatrajući broj obolelih na broj stanovnika, bio najbolji u Srbiji.

Usledilo je rasterećenje mera, pa je broj pozitivnih počeo da raste.

Dnevno se kovid ambulanti javljalo između 250 i 270 pacijenata, a povećavao se i broj Kragujevčana koji su na lečenju u Kliničkom centru.

 

Izvor: RTK