InfoFoto: InfoKG

Autobuska stajališta ne služe na ponos gradu (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Ponedeljak, 29 05 2023

Autobuska stajališta u Kragujevcu sigurno ne mogu služiti na ponos našem gradu, naprotiv. Toga su odlično svesni i čelnici lokalne samouprave, koji su svojevremeno konstantno najavljivali velelepni projekat - 100 novih stajališta, koji nije odmakao dalje od jednog "pilot" stajališta u ulici Nikole Pašića. Od ostalih 99 se, kao što smo više puta pisali, odustalo. 

Autobusko stajalište trebalo bi da bude napravljeno tako da obezbedi sigurnost, udobnost i praktičnost putnicima koji koriste javni prevoz. To podrazumeva da ima krov, klupe za sedenje, table sa informacijama, korpe za smeće...

Izgradnja 100 novih, modernih autobuskih stajališta, poput onog u ulici Nikole Pašića, trebalo je da bude završena do kraja 2019. godine. Izgradnja nije ni počela, a projekat je, kako je jednom prilikom rečeno našem portalu - "obustavljen".

Međutim, Kragujevčani autobuse gradskog prevoza čekaju uglavnom pod oronulim nadstrešnicama, zarđalim "pečurkama", ako su sreće da i njih ima. Isto se odnosi i na klupe za sedenje. Ako čekate autobuse gradskog prevoza, a prigrad je tek posebna priča, uglavnom ste prepušteni na milost i nemilost vremenskim prilikama, nezaštićeni od padavina ili jakog sunca. Najčešće nemate gde ni da bacite sitno smeće. 

Godinama se niko od nadležnih ne trudi da uradi bilo šta po tom pitanju, da sugrađanima obezbede pristojnije uslove na autobuskim stajalištima. 

Bez namere da favorizujemo centar i velika gradska naselja, skrećemo pažnju da čak ni tu nema stajališta dostojnih ovolikog grada.

Najčešće, zapravo, nema ni samih stajališta, već su mesta gde autobusi staju obeležena samo saobraćajnom signalizacijom.  

U najboljem stanju je stajalište Ured II u Nikole Pašića, kod bivše zgrade suda, izuzmemo li pomenuto "pilot" stajalište, preko puta njega. 

U galeriji koja sledi samo je nekoliko primera kako izgledaju autobuska stajališta u gradu. 

Galerija slika