BANKROT ILI NE? Nikolić: Bez pomoći Vlade za oporavak Kragujevca će biti potrebno 10 godina!

Četvrtak, 06 Jul 2017 11:42Autor: Jovana Mladenović

Ukupan dug grada Kragujevca i javnih preduzeća iznosi 65 miliona evra. Za oporavak će lokalnoj samoupravi, ukoliko ne stigne pomoć od Vlade Srbije, biti potrebno 10 godina, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić na današnjoj konferenciji za medije, komentarišući prognozu Fiskalnog saveta da Kragujevac čeka bankrot. 

Nikolić kaže da ga crna prognoza Fiskalnog saveta, izneta 27. juna, nije iznenadila, pa zato nije ni hitno reagovao u javnosti. "Stojimo iza izveštaja. To je nešto na šta ukazujemo još od kada smo 2014. godine preuzeli vlast", kaže on i dodaje: "Ako samostalno budemo rešavali probleme, za rehabilitaciju grada biće potrebno 10 godina. Ipak, očekujem pomoć Vlade Srbije, te da ćemo mnogo brže izaći iz crne statistike. Ta saradnja je ključna. Iz budžetskoh rezervi stiglo je 600 miliona za tri godine, što nam je pomoglo da dišemo", kaže Nikolić. On tvrdi da Kragujevac u svakom slučaju može da se nosi sa postojećom situacijom.

Jedini problem koji je izveštaj napravio je taj što gradonačelnika, kako kaže, potencijalni investitori sada neprestano zovu sa razmišljanjem "zašto bismo ulagali u Kragujevac ako je situacija takva?". Njima, kao i javnosti putem obraćanja medijima, Nikolić pokušava da objasni da je gradski budžet "stabilan, mada nerealan u delu prenetih obaveza", kako on tvrdi. Gradonačelnik nije siguran da će građani imati razumevanja za silne nule na kontu dugovanja, jer to "nije materija bliska široj javnosti", a do zbira se, kaže, dolazi mnogo komplikovanije nego što bilo ko misli, pa je i predstavnicima medija danas nerado držao čas matematike, uz izgovor da konferencija za novinare nije mesto za sabiranje! Ipak, nekako se najzad došlo i do cifre od 65 miliona evra duga grada i javnih preduzeća. Dug javnih preduzeća u sistemu lokalne samouprave iznosi 2,67 milijardi dinara. Dospele obaveze grada su manje od dve milijarde dinara, a oko 2,5 milijarde su nedospele obaveze po kreditima. Dug grada prema Energetici iznosi 1,2 milijarde dinara, a prema EPS-u oko 600 miliona dinara.

"U međuvremenu, izmirena su sva dugovanja prema porodiljama, socijalno ugroženima, po osnovama sudskih rešenja zbog tužbi prosvetara, urađene su rekonstrukcije škola, mostova, zamenjene su sve sijalice javne rasvete, nabavljeni smećari i kontejneri, plate u javnim preduzećima gotovo ne kasne, sve obaveze plaćamo u dan", kaže gradonačelnik. Prvi čovek grada, koji se sa preuzimanjem te funkcije okitio statusom stečajnog upravnika, a ne gradonačelnika, kaže da su problem napravili oni koji velike investicije nisu knjižili, a prihodi nisu trošeni kako treba. "Ako bi sada EPS i Energetika rešili da naplate gradu šta imaju, bankrot bi bio neizbežan", dodaje Nikolić i naglašava da razlog za crne prognoze nisu samo krediti, kako mnogi misle.

Nikolić kaže da vladajuću koaliciju vode ideje da su najbolji ljudi na rukovodećim funkcijama javnih preduzeća i nema partijskog ni nepotrebnog zapošljavanja. Ova tvrdnja, sa druge strane, kod Kragujevčana ne prolazi baš najbolje, a portal InfoKG iz nezvaničnih izvora saznaje da se samo u Tržnicama ove nedelje radnom kadru priključilo par novih kolega. Kao mere koje bi trebalo preduzeti za spas grada, Nikolić navodi smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, a povećanje poreskog obuhvata, dok poresku osnovu lokalna samouprava ne namerava da diže. "Na određeno u javnom sektoru je sada 60 zaposlenih, a  bilo ih je 266, dok je za stalno bilo 2025, a danas ih je 1765. I dalje ima dosta viškova, kao što je slučaj u Vodovodu, Gradskoj upravi, Tržnicama", tvrdi gradonačelnik i dodaje: "Upravljanje gradom je menadžerski posao, a ne kafansko političarenje i puštanje buva gde ko ide, šibicarska ekonomska politika". 

Prisutni predstavnici medija gradonačelnika su podsetili na žestoke primedbe na račun subvencija javnim preduzećima, jer je činjenica da se na sednicama Gradskog veća svake nedelje iz budžetske pomoći njima produžava život, iako bi trebalo da budu profitabilna i samoodrživa. 

Ostaje da se vidi da li će Vlada Srbije imati volje da "vadi fleke" lokalne samouprave, čije god one bile, ili će se Kragujevčani ponovo sa strane predstavljati kao oni koji dolaze iz "doline gladi". 


 

Najnovije vesti iz ove kategorije