Info

Bankrot u "Metal sistemima"

Autor: infokg.rs
09:25 | Sreda, 26 08 2015

Na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu u Kragujevcu okončano je razmatranje finansijskog izveštaja fabrike "Metal sistemi" u stečaju. Izveštaj koji je podneo stečajni sudija u nastavku prvog stečajnog ročišta započetog sredinom jula pred Privrednim sudom u Kragujevcu potvrdio je da ne postoje uslovi za reorganizaciju preduzeća, već da mora da bude proglašen bankrot fabrike.

Utvrđeno je da imovina preduzeća vredi oko 1,3 milijardi, a da dugovi "teže" 2,4 milijarde dinara.

Najevći broj objekata je pod hipotekom, kao i oprema, pojedini objekti su dati u zakup "Vaker Nojsonu" i "Agro marketu", dok je zemljište u vlasništvu države.

Najveći poverioci su Poreska uprava i Fond za razvoj Republike Srbije sa preko 40 odsto potraživanja.

Stečajni upravnik je ocenio da ne postoji mogućnost za reorganiaciju preduzeća zbog prežaduženosti, zbog čega je predložio banktrotsvo stečajnog dužnika.

Odluka o tome danas nije doneta jer nije bila prisutna potrebna većina poverilaca.

U Metal sistemima je posle socijalnog programa, a na dan otvaranja stečaja preostalo 11 radnika.

Potrazivanja svih radnika Metal sistema za zarade u poslednjih godinu dana naplaćivaće se u prvom naplatnom redu, a ostala u višim redovima.

Ukoliko do isteka zakonskog roka, 3. septembra, niko od ovlašćenih ne bude podneo plan reorganizaije, stečajni sudija će proglasiti bankrotstvo "Metal sistema" i počeće unovčavanje imovine.

Za 30. septembar je zakazano ispitno ročište za prijavu potraživanja poverilaca.