InfoFoto: kragujevac.rs

BDENJE: Otvorena izložba 20. Međunarodnog salona antiratne karikature

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Ponedeljak, 21 10 2019

U okviru tradicionalne manifestacije Bdenje, u Muzeju “21. oktobar” otvorena je izložba 20. Međunarodnog salona antiratne karikature. Gran pri “Vesnik mira” i nagradu koju dodelјuje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira dobio je autor iz Španije Manuel Arriaga. 

Za 38 godina, na adresu Salona prispelo je 19.000 karikatura više od 1.000 autora iz čitavog sveta. Ono što Salon čini posebnim, to je da uz grad Kragujevac njegovu misiju podržava šest gradova prijatelјa i pobratima Kragujevca i Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira čiji je Kragujevac član od osnivanja. Putem ove manifestacije Kragujevac je na neki način postao paradigma svih stradanja i metafora otpora prema svakom nasilništvu i svakom ubistvu”, rekao je predsednik Saveta Salona, Miodrag Stojilović.  

Grad Kragujevac je, takođe, dodelio nagrade. Zlatnu plaketu i prvu nagradu dobio je Li Xiaozang iz Kine, dok su srebrnu i bronzanu plaketu dobili Majid Amini iz Irana i Andrea Pecchia iz Italije. Na svečanosti su svoje nagrade uručili i gradovi prijatelјi i pobratimi Ingolštat iz Nemačke, Bielsko – Biala i Bidgošč iz Polјske, Siren iz Francuske, Pitešti iz Rumunije, kao i Karara iz Italije.

Salon antiratne karikature je realizacija jedne promišlјene ideje osnivača, koji su očigledno išli korak ispred vremena. Ideja je imala, a ima i danas, jasnu odrednicu i zaživela je punim kapacitetom. Kreativnost u umetnosti katkad bude i glasnija od izgovorene reči. Svedoci smo na ovom mestu da se glas umetnika daleko čuje. Mi svoj svojevrsni arsenal oružja uvećavamo iz godine u godinu, a to je zapravo suština umetnosti u ovom slučaju – umetnost kao oružje, ali oružje koje mami osmehe. Radovi na izložbi 20. Salona, pozivaju čitav svet da nam se pridruži. Poziv je zauvek otvoren”, rekao je član Gradskog veća za kulturu, Milјana Bjeletić.

Inače, za ovogodišnji jubilarni Salon 460 autora iz 63 države prijavilo je 1.117 umetničkih dela sa antiratnom porukom i nadom za mogući lepši i bolјi svet, bez rata i nasilјa.

Tokom Bdenja, promovisana je i poema “Pouke iz Šume“ Aleksandra Šurbatovića, koja će biti izvedena na manifestaciji ''Veliki školski čas''. O delu su govorili Tatjana Janković i autor poeme. Pored toga, Kragujevačko pevačko društvo održalo je koncert u okviru OKTOH-a.

Galerija slika