Info

Bečki poslanik iz Kragujevca veza sa investitorima iz Austrije

Autor: Jovana Mladenović
17:56 | Petak, 04 03 2016

Poslanik u gradskoj i pokrajinskoj Skupštini Beča, prvog na toj funkciji koji je rođen u Srbiji, odnosno u Kragujevcu, Nemanja Damnjanović, posetio je rodni grad sa željom da pomogne zbližavanje Kragujevca i Beča, s obzirom na to da u Austriji živi oko 300.000 Srba. Čelnici grada su za njega upriličili prijem na kome je predstavljeno ono što Kragujevac nudi investitorima, ali i celokupni potencijal Šumadije.

poslanik iz becaZa Damnjanovića su u Skupštini grada prijem organizovali gradonačelnik Radomir Nikolić, predsednik lokalnog parlamenta Milan Urošević i član Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju Minja Obradović.

Damnjanović je napustio rodni grad pre skoro dve decenije. Bio je profesionalni fudbaler, učitelj plivanja i fudbalski trener. Završio je studije odnosa sa javnošću, marketinga i menadžmenta. U međuvremenu, angažovao se i politički u Slobodarskoj partiji Austrije i 11. oktobra prošle godine izabran za poslanika.

Srbija je, prema rečima Nemanje Damnjanovića, zemlja koja je pretrpela brojne nepravde i koja se sada nalazi u razvoju. To nije jednostavan proces, ali Srbija ima pametan, vredan i snalažljiv narod i to se u svetu ceni. Damnjanović je uveren da će naša država uspeti u svojim procesima, naravno uz podrušku razvijenih zemalja kao što je Austrija. Kao član odbora zaduženih za integraciju i obrazovanje, Damnjanović je spreman da pomogne svojoj zemlji u povezivanju sa ekonomski jakom Austrijom, što će omogućiti razmenu ideja, isuskustva i investicije, odnosno nova radna mesta.

Gradonačelnik Nikolić rekao je da će grad inicirati konkretne poteze u saradnji sa Bečom i Austrijom uopšte. "Tužni smo kada naši sugrađani odlaze iz Kragujevca, ali i srećni kada vidimo da su uspeli u životu i drago nam je kada se vrate u rodni grad spremni da pomognu. Dogovorili smo se da napravimo dobru vezu sa našom dijasporom, jer verujemo da su naši ljudi koji tamo žive, spremni da ulažu svoj kapital u Srbiju.

"Zahvalan sam što ne zaboravljate svoje korene i to je izuzetna poruka svim našim ljudima koji žive u Austriji, odnosno čitavoj zapadnoj Evropi. Očekujem da u budućnosti razmenimo iskustva o tome kako funkcioniše lokalna samouprava u Beču i neke primere dobre prakse primenimo i ovde u Kragujevcu", rekao je Urošević koji smatra da Damnjanović ne zastupa samo interese Srba, već i Bečlija i Austrijanaca.