InfoFoto: kragujevac.rs

Belgijska kompanija “Puratos” za godinu dana otvara novu fabriku u Kragujevcu

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 22 06 2022

Belgijska firma “Puratos” će za godinu dana otvoriti novu fabriku u Kragujevcu. To je poručio sa prijema u Skupštini grada upriličenom povodom posete ambasadora Belgije u Srbiji, Kuna Adama Kragujevcu.

Ambadador Belgije u Srbiji, Kun Adam posetio je danas Kragujevac gde se susreo sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i Borisom Kovačevićem, pomoćnikom gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Svečanom prijemu u zgradi Grada prisustvovao je Ljubomir Milošević, direktor belgijske kompanije “Puratos” koja uspešno posluje i u našem gradu.

Neposredan povod za ovu posetu je želja ambasadora Kuna da se upozna sa profilom i stavovima grada Kragujevca koji se odnose na zaštitu životne sredine, čistu energiju, obrazovni sistem i njegovu fleksibilnost da prati kretanja i potrebe privrede.

Naveo je primer Belgije kao zemlje sa malim i srednjim preduzećima koja mogu da budu veoma uspešna i smatra da to može da bude jedan od modela koje Kragujevc i Srbija mogu da prate.

Belgijska firma koja uspešno posluje u našem gradu je „Puratos“. Ona će za godinu dana otvoriti novu fabriku u Kragujevcu, koja će, prema njegovim rečima biti najlepša do sada, sa svim elementima zelene energije i smatra da će to biti jedan od primera dobre prakse u našoj zemlji, a možda i šire. Takođe, ambasador smatra da će proizvodnja električnih automobila u Kragujevcu doprineti ekološki zdravijoj proizvodnji u Srbiji.

Inače, „Puratos“ je međunarodna grupa koja uspešno posluje u pekarskom, poslastičarskom i sektoru proizvodnje čokolade. „Puratos“ je u Srbiji  2016. godine postao regionalni centar za čitavo tržište Zapadnog Balkana. Kompanija je 2000.godine pokrenula proizvodni pogon u Kragujevcu i time postala još bliža domaćim kupcima.

Gradonačelnik Nikola Dašić zahvalio se ambasadoru Belgije na poseti Kragujevcu. Podsetivši na istorijske veze Kragujevca i Belgije. 

Prvi Belgijanci su došli u Kragujevac 1851. godine da bi pomogli izgradnju Topolivnice, a 1883. godine Šarl Bošman je pomogao u organizaciji rada Narodne banke Srbije, po belgijskom principu”, rekao je Dašić i upoznao ambasadora sa potencijalima Kragujevca i uspešnim firmama koje već posluju u našem gradu.

Značajan prostor za unapređenje saradnje dve ekonomije i stvaranje novih zajedničkih poslovnih projekata postoji u sektorima zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, građevinarstva, prehrambene industrije, do inovacija i informacionih tehnologija”, zaključio je gradonačelnik Kragujevca.