InfoFoto: kragujevac.rs

Besplatne radionice francuskog jezika za decu u kragujevačkim vrtićima

Autor: InfoKG
09:00 | Četvrtak, 08 09 2022

Besplatne radionice francuskog jezika biće organizovane od 1. oktobra za decu u kragujevačkim vrtićima Kolibri, Čuperak, Crvenkapa i Poletarac. Mališanima će jednom nedeljno radionice držati studenti završnih godina Filološko-umetničkog fakulteta, studijske grupe za francuski jezik i književnost.

Reč je o pilot projektu koji će se na inicijativu predškolskih ustanova sprovoditi naredna tri meseca. Sporazum o saradnji, u prisustvu člana Gradskog veća za obrazovanje Dušana Aleksića i njegovih saradnika, potpisali su direktorke predškolskih ustanova Sanja Jakovljević i Milka Simić i dr Vladimir Polomac prodekan za nastavu Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. 

Projekat se realizuje na inicijativu predškolskih ustanova, a interes je obostrani, jer će za studente to biti stručna praksa, a mališani će zavoleti jezik, naučiti neke reči na francuskom jeziku, saznati i naučiti o drugim narodima i kulturama kako bi sutra nastavili da uče. Ovo je i svojevrsna promocija FILUM-a i francuskog jezika jer će možda baš ti mališani biti budući studenti lingvistike. Radi se o eksperimentalnom programu, a u planu je da, posle realizacije, pokrenemo i druge programe kako jezika sa studijskih programa FILUM-a tako i likovne umetnosti i sve u cilju unapređenja vaspitno – obrazovnog programa predškolskih ustanova čiji je osnivač grad i njihove saradnje sa drugim institucijama”, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje, Dušan Aleksić.

Sa velikim zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu predškolskih ustanova da studenti FILUM-a podučavaju mališane francuskom jeziku i kulturi i to u okviru realizacije stručne prakse. Siguran sam da će program biti realizovan na obostrano zadovoljstvo i dobrobit kako bismo već sledeće godine saradnju proširili i na druge vrtiće i veći broj jezika italijanski, španski, nemački. Pored ostalog cilj programa je promovisanje interkulturalnosti, ali i sticanje radnog iskustva naših studenata tokom studiranja. Istovremeno i način da vratimo dug zajednici i učestvujemo u unapređenju vaspitno – obrazovnog procesa u predškolskim ustanovama”, kaže prodekan za nastavu na Filološko-umetničkom fakultetu, dr Vladimir Polomac.

Saradnja sa Univerzitetom se ovim sporazumom produbljuje jer do sada smo imali studente muzičkih i likovnih umetnosti u okviru realizacije stručne prakse. Sporazum otvara i mogućnost da se ovaj pilot program kasnije primeni i na druge vrtiće, ali i novih projekata i aktivnosti”, izjavila je direktorka Predškolske ustanove Nada Naumović, Milka Simić.

Dobrobit od projekta će imati i mališani i studenti. Deca će na prilagođen način, kroz igru, glumu, imitaciju, pesmu, slušanje naučiti o kulturi francuskog naroda, jeziku i obeležjima. Od velike je važnosti da od ranog uzrasta, deca imaju mogućnost sticanja znanja o drugim kulturama a istovremeno se uče toleranciji prema drugačijem i novom”, kazala je direktorka Predškolske ustanove “Đurđevdan”, Sanja Jakovljević.