Info

Bivše kamiondžije kreću kod Vučića: Mesecima protestuju, Nikolić ih ne registruje

Autor: InfoKG
15:00 | Petak, 12 10 2018

Bivši radnici Zastava kamiona, koji već mesecima protestuju tražeći isplatu zaostalih zarada i traže prijem kod gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, koji ih opet nije primio, dogovorili su se da početkom naredne sedmice kolektivno krenu put Beograda, i da se okupe ispred Vlade Srbije.

Prema pisanju lista Danas, nekadašnje „kamiondžije“ ne odustaju ni od prijema kod Nikolića, od koga nameravaju da traže da ih poveže sa nadležnima u Vladi Srbije, ali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je u dva navrata, 2014. i 2015, u svojstvu premijera, verifikovao anekse Protokola koji su, 2008, nakon dolaska Fiata u Zastavu, potpisali reprezentativni sindikati Grupe Zastava vozila i Vlada Srbije, i kojim je predviđeno socijalno-materijalno zbrinjavanje radnika svih Zastavinog fabrika do konačnog rešenja njihovog vlasničkog statusa.

– Hoćemo da podsetimo predsednika Vučića da je upravo on, ne samo prihvatio, već i da je lično potpisivao anekse Protokola iz 2008, koji je garantovao svim radnicima Grupe Zastava vozila da će socijalni status i materijalni položaj da im bude rešen, odnosno da će sva potraživanja da im budu izmirena, a radni staž povezan, kako bi mogli da ostvare pravo na penziju. Zastava kamioni je, sredinom septembra, na predlog Vlade gurnuta u stečaj, a bivšim radnicima se samo na ime neisplaćenih zarada duguje ukupno oko 80 miliona dinara. Kako više nego osnovano strahujemo da će iz stečajne mase najpre da budu namirene banke i drugi krupni poverioci, to od nadležnih, među kojima je, kao potpisnik aneksa Protokola iz 2008, i predsednik Vučić, zahtevamo doslednu primenu tog dokumenta ili da nekadašnji radnici Kamiona imaju prvenstvo prilikom naplate potraživanja iz stečaja fabrike – rekao je za list Danas predsednik Organizacionog protesta bivših radnika Zastave kamioni Milojko Popović.

Izvor: DANAS

Izvor: Danas