InfoFoto: Glas Šumadije

Bivše kamiondžije obnavljaju protest, sutra ispred Gradske uprave

Autor: InfoKG
14:00 | Sreda, 22 01 2020

Bivši radnici kragujevačke fabrike „Zastava kamioni“ posle skoro četiri meseca pauze obnoviće proteste jer im, uprkos uveravanjima u Ministarstvu privrede, nisu namirene zaostale zarade, jubilarne nagrade i troškovi prevoza.

Protest je zakazan za četvrtak 23. januara u 11 časova ispred Skupštine grada.

Član Organizacionog odbora radnika u protestu Milojko Popović rekao je agenciji Beta da je protest okončan krajem septembra prošle godine pošto su otpočeli razgovori u Ministarstvu privrede da se namire potraživanja „kamiondžija“.

Do danas, međutim, bivšim radnicima „Zastava kamiona“ nije namiren dug za zaostale zarade iz perioda od 2012. do 2016. godine.

Popović je rekao da je u međuvremenu samo povezan staž za jednu grupu radnika pred odlazak u penziju.

On je ocenio da su radnici prevareni jer su u Ministarstvu privrede dobijali uveravanja kako će rešavanje njihovog problema „ubrzo“ dobiti „zeleno svetlo“ Vlade Srbije, što se nije dogodilo.

Popović je dodao da su radnici tokom pregovora, a na predlog tog ministarstva, čak pristali da se odreknu kamata na potraživanja kako bi se ubrzala isplata glavnog duga za zarade i druge naknade iz radnog odnosa.

Prema rečima bivšeg radnika „Zastava kamiona“ Milića Mićića, 560 radnika potražuje 163 miliona dinara za plate, jubilarne nagrade i troškove prevoza i 42 miliona dinara za sudske troškove.

To su, kako je rekao, potraživanja koja su priznata i u Privrednom sudu, u stečajnom postupku koji je nad fabrikom „Zastava kamioni“ pokrenut septembra 2018. godine na predlog Ministarstva privrede.

Mićić je rekao da je kroz stečajni postupak povezan staž za oko 50 radnika, a za desetak dana će i za sve ostale, i to na minimalnu osnovicu.

Radnici očekuju da staž bude povezan na pune zarade ako svoja potraživanja bude naplatila Poreska uprava kroz stečajni postupak u ukupnom iznosu od 320 miliona dinara.

Mićić je rekao da postoje dva osnova za namirenje dugovanja bivšim radnicima „Zastava kamioni“, a to su stečajni postupak i Protokol iz 2008. godine.

Navodi da je tadašnja vlada Protokolom sa sindikatom i „Zastavom“ preuzela obavezu isplate socijalnog programa i svih dugovanja prema radnicima nastalih do okončanja statusa fabrika, a verifikovala ga je i vlada 2012. godine.

Predstavnici bivših radnika „Zastava kamiona“ se nadaju primeni Protokola jer bi im više novca bilo isplaćeno nego u stečajnom postupku pošto je imovina fabrike poslednjih godina, kako tvrde, „razvlačena i uništavana“.

Zbog toga su, kako je istakao Mićić, spremne i krivične prijave protiv šest odgovornih lica u Grupi „Zastava“ i „Zastava kamionima“ koje će radnici predati Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Država je krajem 2017. godine preuzela jedan deo fabrike „Zastava kamioni“ koji danas radi kao „Zastava tervo“ (Zastava terenska vozila), a drugi deo je nastavio da postoji pod nazivom „Zastava kamioni“ sve do stečaja septembra 2018. godine.

Izvor: Danas/Beta

Izvor: Danas/Beta