Info

Bivše "kamiondžije" obnovile protest i spremile krivične prijave: Da li ih je Vlada prevarila?

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 24 01 2020

Bivši radnici Zastave kamiona nastavili su juče, pre godinu ipo dana započete i pre mesec ipo dana privremeno obustavljene, proteste zbog neisplaćenih zarada od 2012. do 2016., nepovezanog radnog staža od 2010. do avgusta 2018., kad su i poslednje “kamiondžije”, uz socijalni program, napustile fabriku u kojoj je mesec dana docnije pokrenut stečajni postupak.

Nekadašni radnici Kamiona (njih 550), koji su juče protestovali ispred zgrade Gradske uprave, na ime  neisplaćenih zarada potražuju ukupno 207 miliona dinara (162 miliona neto zarade i 45 miliona sudskih troškova), dok iz stečajne mase fabrike, prema proceni Poreske uprave, za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje “kamiondžija” treba da se obezbedi oko 320 miliona dinara. 

Predsednik Organizacionog odbora radnika u protestu Milojko Popović rekao je da su bivše “kamiondžije” prevarene, pošto su u Ministarsrvu privrede u više navrata dobijali obećanja da će Vlada Srbije ubrzo da odobri rešavanje njihovog zahteva vezanog za isplatu zaostalih zarada, ali da se to do sada nije desilo. Naprotiv, uprkos dogovoru sa nadležnima u Ministrstvu privrede da se zaostale zarade bivšim radnicima Kamiona isplate aktiviranjem Protokola iz 2008., koji su sindikati Grupe Zastave vozila, uoči dolaska Fiata u Kragujevac potpisali sa Vladom Srbije, i kojim je predvidjeno da država zbrine sve zaposlene u Grupi Zastava i Kamionima do konačnog rešavanja statusa tih fabrika, primena tog dokumenta još uvek čeka “zeleno svetlo” kabineta Ane Brnabić.

"Poslednji put smo se u Ministarstvu privrede dogovorili sa državnim sekretarom Draganom Stevanovićem da nam zaostale zarade, u  ukupnom iznosu od 207 miliona dinara, budu isplaćene aktiviranjem Protokola iz 2008., pri čem smo se mi, u znak dobre volje, odrekli kamata na na naša potraživanja, u iznosu od 100 miliona dinara. Insistrirali smo na Protokolu iz dva razloga. Prvi je što ima ozbiljnih indicija da je imovina Kamiona razvučena, zbog čega su pripremljene krivične prijave protiv odgovornih. Drugi je taj što su radnici u poslednjem redu za naplatu potraživanja iz stečajne mase, pa je sasvim je izvesno da iz te mase ne bi mogli da naplate svoja potraživanja. Problem je, što Vlada Srbije odugovlači sa odobravanjem realizacije  Protokola, odnosno naših zahteva da nam se isplate zaostale zarade", rekao je  Popović napominjući da je bivšim “kamiondžijama”, na poslednjem sastanku u Ministarstvu privrede, obećano da će odgovor Vlade u vezi sa njihovim zahtevima da dobiju “za 10 dana”, a da je taj rok prošao odavno, zbog čega su oni počeli ponovo da se okupljaju.

Član Organizacionog odbora protesta bivših rad nika Kamiona Milić Micić rekao je da je fabrika Zastava kamioni u stečaju od septembra 2018., te da su se tada definitivno stekli uslovi za primenu Protokola iz 2008., koji je u više navrata aneksiran, a da je poslednji aneks tog dokumenta, 2013. godine, potpisao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Uprkos tim činjenicama, Vlada Srbije i dalje izbegava da izvrši preuzetu obavezu prema Zastavinim radnicima.

Micić kaže da će više desetina bivših radnika Kamiona, u roku od pet, šest dana, da podnese  krivične prijave protiv šestorice rukovodilaca Grupe Zastava vozila i Zastave kamiona, zbog “osnovane sumnje” da je bilo teških malverzacija u raspolaganju imovinom te fabrike. Ta krivična prijava će, prema njegovim rečima, biti podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U stečajnoj masi Kamiona, prema nešto slobodnijoj proceni, nema ni 20 odsto imovine, koju je fabrika posedovala prema poslednjem završnom računu iz 2017. godine. Već u sledećoj 2018. u Kamionima je pokrenut stečajni postupak i radnici traže da nadležni utvrde gde je nestala imovina njihove bivše fabrike, koja je nakon proglašenja stečaja procenjana na oko 3,3 milijarde dinara. 

Država je krajem 2017. (pre izrade završnog raćuna za tu godinu), podsetimo,  preuzela  deo fabrike „Zastava kamioni“ (u vrednosti od 373 miliona dinara – prim. Z.R.)  u kojem je, od tada locirana vojna fabrika za proizvodnju neborbenih terenskih vozila – Zastava tervo, koja je nadavnom odlukom Vlade svrstana u grupaciju Odrambena industrija Srbije. 

Izvor: Glas Šumadije (Zoran Radovanović) 

Izvor: Glas Šumadije