Info

Bivše "kamiondžije" protestovale ispred gradske kuće, traže pomoć od Vučića

Autor: InfoKG
17:00 | Ponedeljak, 21 02 2022

Bivši radnici kragujevačke fabrike „Zastava kamioni“ i danas su protestovali ispred zgrade Gradske uprave jer traže da im lokalna vlast pomogne da dobiju neisplaćene zarade od 2014. do 2018. godine. Dodaju i da im još uvek nije isplaćena pomoć od po 50.000 dinara, obećana tokom prošlog protesta od strane gradskih čelnika, a, kako kažu, danas im je rečeno da će novac dobiti do kraja ove nedelje.  

Zbog zaostalih potraživanja, o kojima imaju izvršne sudske presude, „kamiondžije“ su u protestu od 2017. godine.  Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“, njih 326, traže od lokalne vlasti da im pomogne da namire zaostala potraživanja za neisplaćene dohotke od 2014. do 2018. godine.

Tokom prošlog protesta iz Gradske uprave im je obećano da će dobiti pomoć od po 50.000 dinara od Ministarstva privrede dok ne reše problem oko zaostalih potraživanja. Međutim, kako tvrde, tu pomoć još uvek nisu dobili. 

Mi smo hteli da upadnemo u Gradsku upravu, ali su nam čelnici grada obećali da će nam pomoć od po 50.000 dinara biti uplaćena do kraja ove nedelje i odustali smo od toga. Mi ne tražimo pomoć, nego naše pare. Tražimo šta nam se duguje”, rekao je za InfoKG predstavnik bivših zaposlenih Zastava kamiona, Milojko Popović.

Dodaje i da su uputili otvoreno pismo predsednik Aleksandru Vučiću, ali i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu privrede i čelnicima grada Kragujevca.

Poštovani predsedniče, 

Molimo Vas da nam pomognete u vezi sa namirivanjem potraživanja bivših radnika Zastava kamiona DOO Kragujevac (neisplaćenih zarada za period od 2014. do 2018. godine), a koji dug je nastao za vreme Vašeg mandata kao predsednika Vlade. 

Zbog neisplaćenih zarada bivši radnici su tužili fabriku i presudama im je priznato pravo, javni izvršitelji su popisali imovinu i počeli da namiruju potraživanja. Izvršenje nije sprovedeno zbog toga što je Republika Srbija osnovala novo preduzeće Zastava TERVO, a na predlog Ministarstva privrede za ostatak fabrike Zastava kamioni otvoren je stečaj 2018. godine i prekinuti su postupci izvršenja, a radnici su ostali nenamireni. 

Mi bivši radnici fabrike Zastava kamioni DOO Kragujevac Vas molimo da nam pomognete da mirnim putem, bez protesta, rešimo ovaj problem“, piše u otvorenom pismu koje je predsednik Vučiću uputio predstavnik bivših zaposlenih Zastava kamiona, Milojko Popović.