InfoFoto: Jovan Živanović/GTO

Bogojavljensko plivanje za Krst Časni: 33 plivača, 33 metara u ledenoj vodi jezera u Šumaricama

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Četvrtak, 18 01 2018

Tradicionalno plivanje za Krst Časni i ove godine biće održano sutra, na Bogojavljenje, na jezeru u Šumaricama, sa početkom u 12 sati. Svi plivači dobiće poklone od donatora, a pobednik i krst Zlatare „Đani” i ručno vezen peškir organizacije „Kolo srpskih sestara”.  

Na jezeru u Šumaricama 33 hrabra plivača ući će u ledenu vodu i preplivati 33 metra, koji simbolično predstavljaju broj godina Hristovog života. Cilj plivača je da osvoje Krst Časni. 

Oni će se na Bogojavljenje u 8 sati okupiti na Liturgiji u Staroj crkvi Svete Trojice, dok će u 12 časova, pre plivanja, na jezeru prisustvovati i molitvi Vladike Šumadijskog Gospodina Jovana, od koga će dobiti Blagoslov, pošto je reč o duhovno-sportskoj manifestaciji.

Bez obzira što je u pitanju stari narodni običaj, organizacija je veoma zahtevna, jer u cilju bezbednosti svi plivači podležu zdravstvenom pregledu i rigoroznim kontrolama. Takođe, neophodan je i blagoslov eparhijskog sveštenika. 

U organizaciji ove manifestacije učestvuju Ustanova za sport i fizičku kulturu „Park” i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, pokrovitelj je Skupština Grada, a brojni priložnici doprinose da se manifestacija održi.

U organizaciji manifestacije i o bezbednosti plivača angažovani su i JKP „Vodovod”, koji brine o vodenoj površini i eventualnom razbijanju leda uobičajenom za ovo doba godine, Hitna pomoć, čiji lekari pregledaju sve takmičare posle prijavljivanja, kao i pred samo plivanje i posle izlaska iz vode. U organizaciji učestvuju i Elektrošumadija, SC „Mladost”, MUP i Komunalna policija, Parking servis i Ronilačko-spasilački klubovi „Kraguj” i KPA (Klub podvodnih aktivnosti) Kragujevac.

Brojni su i donatori koji daruju takmičare, pa svi plivači dobijaju poklone od Eparhije šumadijske, Gradske turističke organizacije i drugih priložnika, a pobednik dobija i krst Zlatare „Đani” i ručno vezen peškir organizacije „Kolo srpskih sestara”.